Изображение 6537

 

Профспілки Дніпропетровщини наполягають на розробці та здійсненні ефективної державної промислової політики, яка сприятиме розвитку вітчизняного виробництва та стабілізації ринку праці.

 

Про це вони в черговий раз заявили сьогодні, 11 березня, під час спільної зустрічі представників облпрофоб’єднання, роботодавців та обласної влади зі своїми земляками – народними депутатами України – головою Комітету з питань промислової політики та підприємництва В.Галасюком та заступником голови цього комітету О.Дубініним.

         Відкриваючи зустріч, голова облпрофоб’єднання В.Дубіль звернув увагу учасників зібрання на те, що значне скорочення виробництва призводить, крім іншого, до вивільнення працівників, в т.ч. й у провідних галузях – гірничо-металургійній, машинобудівній, харчовій, будівельній та ін. Має місце значна заборгованість із зарплати, причому, у своїй більшості на працюючих підприємствах. Через це виникає соціальне загострення ситуації у трудових колективах. Але уряд наче не бачить цих кризових явищ, які призвели до розвалу економіки та катастрофічного падіння життєвого рівня працівників, і відверто ігнорує вимоги профспілок про необхідність вжиття дієвих заходів по виходу з кризи та сприяння діяльності вітчизняного товаровиробника. Фактично вже два роки на національному рівні згорнуто соціальний діалог влади з профспілками, а також роботодавцями.

 

Изображение 6575

 

   У цих умовах профспілки Дніпропетровщини шукають шляхи посилення впливу на процеси, що відбуваються. Зокрема, зміцнюючи контакти з представниками області у вищому законодавчому органі країни. Профспілки підкреслюють, що поліпшення роботи промислових підприємств буде сприяти наповненню бюджетів і загалом поліпшенню життєдіяльності країни.

         Про стан справ у регіоні та галузях економіки йшлося у виступах заступника голови Дніпропетровської обласної Ради М.Куюмчана, голів обкому профспілки металургів та гірників – В.Шевченка, обкому профспілки хіміків – Г.Потуремця, ЦК профспілки «Космомаш» і профкому Південмашу – В.Васильєва, обкому профспілки автомобілістів і дорожників – А.Берчука, заступника голови теркому профспілки вугільників М.Тютюника, голови профкому КП «Дніпроводоканал» С.Лізавенка, а також представників об’єднань роботодавців - О.Галагана, В.Карпенка, В.Баранова та ін.

         В ході зустрічі, поряд з соціально-економічними проблемами, піднімалися також питання політичної відповідальності всіх органів влади та політиків за ситуацію в країні, виконання ними своїх передвиборних обіцянок.

         Народні депутати України В.Галасюк та О.Дубінін розповіли про свою діяльність у парламенті, напрямки роботи очолюваного ними комітету ВР щодо вирішення повсякденних і стратегічних питань розвитку промисловості та підтримки підприємництва. Зокрема, цим комітетом була розроблена комплексна програма стабілізації економіки, але уряд цю ініціативу проігнорував. Не видно з його боку й підтримки пропозицій депутатів щодо поліпшення податкового законодавства, кредитно-фінансової політики.

 

Изображение 6578

 

   Доводиться, за словами народних депутатів, мати справу і з відвертим лобіюванням як урядовцями, так і окремими парламентарями вузько корисних інтересів окремих бізнес-груп – наприклад, у випадку з намаганням «промислового» комітету, з метою захисту інтересів вітчизняних металургів, скоротити експорт металобрухту. Це ж стосується й супротиву конкретним крокам, спрямованим на перебудову економіки з сированної на таку, що виробляє кінцевий готовий продукт, як це практикується в усьому світі. І тому представники Дніпропетровщини у парламенті підкреслили, що дуже розраховують на підтримку профспілок та роботодавців у реформуванні нашої економіки.

   Учасники зустрічі дали накази народним депутатам України щодо конкретних галузевих проблем та питань розвитку області.

 

Изображение 6544

 

Изображение 6547

 

 

Изображение 6549

 

Изображение 6569

 

              

     В.Коврига,

зав. прес-центром Дніпропетровського облпрофобєднання