DSC 0977

 

Як найефективніше і наймасовіше організувати оздоровлення дітей та підлітків Рівненщини у стаціонарних позаміських закладах оздоровлення – над цим питання розмірковували учасники розширеного засідання президії Федерації профспілок області та координаційної ради ФПО з питань оздоровлення дітей, яке відбулось 29 березня.

На ньому крім профспілковців були присутні представники влади, безпосередні організатори оздоровлення в особі директорів ДСОК, керівники господарських структур, підприємств та установ, службовці з  контролюючих відомств та організацій, які опікуються безпекою дітей. І всі ці солідні і  безумовно відповідальні фахівці  разом з профактивістами в умовах відсутності цільового фінансування літнього відпочинку дітей Фондом соціального страхування з ТВП,  скасованого державою, шукали шляхи збільшення контингенту дітей, охоплених оздоровленням, здешевлення  путівок, збереження і розвитку мережі існуючих  в області закладів.

- Хочу наголосити, зазначив відкриваючи засідання голова ФПО Микола Шершун, що організація літнього дитячого оздоровлення-постійно на контролі Федерації профспілок Рівненської області та владних структур, адже це одна з передумов забезпечення міцного здоров’я підростаючого покоління, реальна  можливість змістовно і з користю провести літні канікули для більшості школярів. Ми маємо виростити здорове покоління українських патріотів, ідеали яких не вуличні кампанії і кулачні розбірки, а усвідомлене бажання жити і творити у оновленій демократичній мирній країні , де прагнення до добра і порядності понад усе.  І в цьому сенсі продумане, добре організоване культурно-масове життя табірної громади - найкраще виховання .

План конкретних дій у цих напрямах, як їх вбачають профспілки, виклала у своїй інформації заступник голови ФПО Марія Рожко. Це, передусім, механізм здешевлення путівок на відпочинок та оздоровлення дітей шляхом їх викупу за дольовою участю влади, органів місцевого самоврядування, профспілок, роботодавців, спонсорів, батьків. Для цього потрібна добра воля депутатів облради, місцевих громад та внесення змін до обласної програми відпочинку та оздоровлення дітей на 2014-2017 роки у частині орієнтованих обсягів  фінансування за рахунок місцевих бюджетів, а також враховуючи потреби в оздоровленні дітей в кожному місті та селі. Депутатському корпусу області варто також вирішити, як забезпечити підтримку оздоровниць шляхом встановлення пільг із землекористування, оплати комунально-побутових послуг, сплати місцевих податків і зборів тощо.

Розділяючи прагнення профспілок оздоровити влітку якомога більше дітей особливо пільгових категорій заступник голови обласної ради Олексій Бучинський до проекту постанови розширеного засідання запропонував пропозиції щодо передбачення при внесенні змін до місцевих бюджетів на 2016 рік у бюджетах районів та міст обласного підпорядкування коштів на оздоровлення та відпочинок дітей в стаціонарних закладах у розмірі не менше 199,0 тис. гривень. При цьому, головам районних державних адміністрацій, головам райрад необхідно налагодити співпрацю з сільськими та селищними радами щодо виділення коштів на оздоровлення та відпочинок дітей відповідно до оновлених програм зі змінами, щодо фінансування оздоровлення дітей з районних бюджетів (закупівлю путівок).

Учасники засідання підтримали також цікаву ідею висловлену Олексієм Бучинським щодо проведення у квітні 2016 року «Ярмарку оздоровчих та відпочинкових послуг області» із залученням представників інститутів громадянського суспільства, підприємств, установ, організацій різних форм власності, батьків тощо.

      Конструктивні пропозиції містилися у виступах інших учасників засідання, які вочевидь проявили велике бажання домогтися високих результатів дитячого оздоровлення в області і нинішнього року.

    За досягнення ж у минулому році урочисто були відзначені кращі заклади і організатори оздоровлення – переможці відповідних всеукраїнського і обласного конкурсів.

 

Інформаційно-аналітичний центр

 Федерації профспілок Рівненської області

 

DSC 1049