Naftoviki-3020-630x350

 

Сьогодні, 31 березня, перед початком сесії Івано-Франківської обласної ради, де в цей день слухалося питання щодо наслідків зупинки розробки нафтових родовищ в області та Україні, нафтовики разом з галузевими профспілками всіх рівнів масово вийшли на акцію протесту перед будинок влади.

 

Головним гаслом людей було: повернути їм забране право на працю, дати можливість жити і розвиватися громадам сіл, в яких велася, а зараз припинена розробка родовищ.

У виступах: голови профкому Нафтогазовидобувного управління «Надвірнанафтогаз» ПАТ «Укрнафта» О.Діканьова, представників сільських громад, що мають на своїх територіях зупинені родовища, фахівців, які безпосередньо займаються розробкою родовищ, видобутком «чорного золота» та обслуговуванням цих процесів, (також в акції протесту взяли участь та виступали В.Дмитришин, голова Центральної Ради профспілки нафтогазпрому, І.Копач, голова об’єднаного профкому ПАТ «Укрнафта», І.Басюк, голова Ради профспілок області, Т.Сульженко, голова обласної Ради профспілки нафтогазпрому) було відзначено, що Державна служба геології та надр України зупинила дію спеціальних дозволів на користування надрами. І це вже торкнулося двох родовищ нашої області. Жахливість ситуації полягає в тому, що в боротьбі за «Укрнафту» нинішні органи обрали шлях її знищення.

 

DSC 01191

 

Суспільство обурене, що незважаючи на переважаючу частку державних акцій (50 + 1), діяльність товариства довгі роки проводилася не в інтересах держави. Де контролюючі органи? Всупереч законодавству, в жодному Держбюджеті за останні 25 років навіть не передбачалося , не те, щоб виконувалося, фінансування пошуково-розвідувального буріння. Втрачено не тільки колись найпотужніший на пострадянському просторі потенціал бурильників, це спричинило хронічне падіння видобутку української нафти.

Прийняті рішення урядовців є катастрофічними і для ПАТ «Укрнафти», і для працівників галузі, і для області та громад. Ліцензійна вакханалія веде не тільки до повного припинення українського видобутку нафти і газу, відтак повної енергетичної залежності України, (в тому числі від нинішнього російського агресора), це й втрата бюджетних надходжень, робочих місць, а ще – це величезне екологічне лихо. Наприклад, через припинення експлуатації Битків-Бабченського нафтогазоконденсатного родовища загазованість прилеглих територій досягла небезпечного рівня, і вони - ніби на пороховій бочці. Кількість громад, невдоволених зупиненням дії спецдозволів на добування вуглеводнів – зростає. Люди волають, що, не дай Боже, техногенної катастрофи, у верхах шукатимуть винних не там, звідки йде проблема.

Засоби масової інформації Прикарпаття, профспілкові ЗМІ рясніють кричущими повідомленнями про хрестовий похід проти «Укрнафти», про політичну й людську безвідповідальність урядовців, про антидержавні дії служби Держгеонадри України. Звернення колективів і профспілок надходять у всі найвищі інстанції, в тому числі й до Президента, та наразі у відповідь - лише мовчання.

 

sha1

 

Доки?

Запитують нафтовики та залишають за собою право безстрокових акцій протесту, аж до вирішення питання в інтересах держави і людей. Сесія обласної Ради прийняла чергове Звернення до Президента, Голови Верховної Ради та до Уряду України, підтримавши всі вимоги нафтовиків.

 

IMG 20160331 095307

 

IMG 20160331 095301

 

Івано-Франківська рада профспілок