КАП

 

Представник ФПУ у Парламенті Сергій Каплін зареєстрував два профспілкових законопроекти №7003 та 7004 щодо посилення захисту працівника у випадку затримки зарплати. Позбавлення трударів законної винагороди за їхню працю - злочин і керівники, які це допустили мають нести за це сувору відповідальність.

Крім компенсації за кожен день затримки зарплатні людям має нараховуватись пеня у розмірі 0,2% неотриманої суми.

- Працівник має право тимчасово припинити роботу, якщо її не оплачують, не більш як на 15 днів. Своїм законопроектом ми пропонуємо в судовому порядку позбавляти на 3 роки права займати певні посади керівникам, які повторно затримують зарплати, - наголосив Сергій Каплін. -Нині в Україні загальний зарплатний борг - майже 2,5 мільярди гривень. Люди місяцями, а то й роками без засобів для існування, а деякі з них ще й позбавлені права на страйк. Більшість керівників-злісних боржників акцій протесту не бояться. Вплинемо на них законними важелями!

Порушення гарантованого статтею 43 Конституції України права працівників на своєчасне одержання винагороди за працю та, як наслідок, наявність заборгованості з виплати заробітної плати, залишається однією з найгостріших соціальних проблем України протягом усього періоду її незалежності. При цьому забезпечити її ліквідацію не спроможні ні традиційні засоби адміністративного впливу на роботодавців-боржників, ні періоди економічного зростання.

Так, за даними Держстату України, кількість працівників економічно активних підприємств, відносно яких порушено право на своєчасне одержання заробітної плати, перевищила 110 тис. осіб.

- Тільки нещодавно зустрічався з львівськими шахтарями, постійно тримаю зв’язок з працівниками Миколаївського суднобудівного заводу, спілкуюся з робітниками Сєвєродонецького та Черкаського «Азотів». Всі ці люди щодня ризикують життям, а їм роками затримують зарплати. По всій Україні таких ошуканих сотні тисяч. Все це прирікає наших громадян на бідність, генерує зростання соціальної напруги в трудових колективах, сім’ях та цілих регіонах. Не отримавши заробітну плату, працівник фізично не може сплатити рахунки, які щомісяця пачками надсилають комунальники. Що вже говорити про їжу, навчання та лікування. За тотальну бідність трудящих  кожен керівник-боржник має нести персональну відповідальність! - резюмував Парламентський представник профспілок.  

При цьому, дотепер у чинному законодавстві відсутні норми, які б гарантували працівнику достатній законодавчий захист права на своєчасне одержання винагороди за працю, та норми, які б гарантували працівнику адекватну компенсацію збитків, понесених ним внаслідок затримки зарплати. Сергій Каплін сподівається, що колеги-парламентарі відкинуть політичні амбіції та підтримають ці дійсно соціально орієнтовані законодавчі ініціативи Федерації профспілок.

 

Прес-центр ФПУ