1513

 

У січні далекого 1983 року, ще у радянських часах, Полтавську обласну раду профспілок очолив молодий і амбітний новатор Леонід Вернигора, котрий навіть у непевних перебудовних умовах зміг визначити профспілкам нові, не притаманні «привідному паску», місце і роль в суспільстві. Колишній Союз дізнався про започаткування на Полтавщині чималої низки конкретних, потрібних людині профспілкових справ, побачив, як можна бути не декларативним захисником, а реальним представником інтересів трудівників.

Ініціативи Л.М. Вернигори вагомо посприяли утвердженню спілчанського об’єднання як реального соціального партнера влади і роботодавців, повернули довіру членів профспілок до своєї організації.

Багатодітним сім’ям області предметно допомогло оголошене облпрофрадою шефство профспілок над багатодітними родинами. Створений штаб ефективно координував шефську допомогу 890 великим полтавським сім’ям у будівництві власного житла, забезпеченні торгівельного та побутового обслуговування, веденні підсобних господарств, задоволенні культурних потреб, лікування та відпочинку. До слова, досвід профспілкового шефства полтавців над багатодітними родинам отримав визнання і демонструвався на ВДНГ тодішнього СРСР.

У 80-і роки голову Полтавської облпрофради Л.М. Вернигору колеги знали не лише як засновника єдиного в країні методичного центру з впровадження засобів механізації ручної праці, в якому регулярно ділилися досвідом полегшення трудомістких операцій керівники виробничих підрозділів, науково-технічний і профспілковий актив, а й безпосереднього винахідника декількох корисних речей, зокрема, знаменитої «діжки-вернигорівки». Це нехитре, на перший погляд, вдосконалення пересувної діжки для питної води (у простінок між власне діжкою і оббивкою засипали дерев’яну стружку) не лише зберігало холодною питну воду упродовж спекотного полудня для косарів і полільниць, а й суттєво зекономило працю колгоспних водовозів.

Голова облпрофради Л.М. Вернигора зумів зорганізувати керівників низки підприємств нафтової і газової промисловості, будівництва і транспорту, виконкому обласної ради народних депутатів, обкому комсомолу, ДТСААФ, добровільних спортивних товариств на створення, знову ж таки унікального, обласного оборонно-спортивного табору «Старт» для відпочинку і оздоровлення підлітків. Табір став гарною школою юнармійської підготовки, фізичного загартування вихованців, зокрема, з категорії «важких» підлітків.

Як член Національної спілки письменників України письменник, поет і публіцист Леонід Вернигора упродовж своєї творчої праці видав понад 20 окремих прозових книг. У цих творах талановито і соковито змальоване життя на перевалі двох тисячоліть, виведено яскраві образи, характеристики в своєрідній психологічній динаміці, яка правдиво відображає великі суспільні перетворення в нашій державі, глибоко і гостро в творах Л.Вернигори поставлені морально-етичні і суспільно-економічні проблеми.

Сотні пісень Л.Вернигори означені народною мудрістю, глибоким ліризмом, зрідні народним пісням, а тому їх охоче виконують провідні вокалісти, ансамблі та хори України. Твори поета-пісняра активно використовуються в концертах та передачах обласного і національного радіо та телебачення. Автор і сьогодні у розквіті творчих сил, працює багато і плідно, щедро даруючи талант людям.        

 

Нещодавно колеги і друзі тепло і щиро привітали Леоніда Михайловича з 35-річним ювілеєм перебування на посаді голови обласної ради профспілок, разом з ним згадали віхи утвердження профспілок Полтавщини в ранзі надійного і ефективного захисника інтересів людей найманої праці. Адже саме голові належать ініціативи щодо поліпшення побуту сільських фермських працівників, обладнання усіх виробничих цехів підприємств куточками питної води, будівництва фельдшерсько-акушерських пунктів, басейнів, фізкультурно-спортивних споруд в школах та дитячих оздоровчих закладах за кошти зекономлені в ході всесоюзного експерименту по скороченню втрат від тимчасової непрацездатності, створення Всеукраїнської партії трудящих – політичного представника профспілкових інтересів, обласної профспілкової газети «Довір’я».

Відчутно посприяв успішній реалізації соціальних програм за участю профспілок на Полтавщині Леонід Вернигора - народний депутат України 2-го і 4-го скликань. Уже в новітні, важкі для країни часи Л.М. Вернигора був ініціатором створення при облпрофраді центру гуманітарної допомоги постраждалим в зоні АТО.

З вдячністю і повагою колеги підкреслили, що новаторські зачини Л.М. Вернигори завжди спрямовані на практичний захист інтересів і прав трудящих, слугують забезпеченню соціальних гарантій членів профспілок. Разом із сердечними побажаннями міцного здоров’я та житейських гараздів ювіляру, колеги висловили тверду переконаність – багаторічне, самовіддане і безкомпромісне служіння Леоніда Михайловича Вернигори інтересам людей праці безсумнівно ще наповниться новими здобутками на теренах його спілчанської діяльності.  

 

 

Г.Н. Таргаєва,

Заступник голови Полтавської облпрофради