«Мінімальна заробітна плата не може бути нижчою за прожитковий мінімум». Саме такими словами завершила свій виступ Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, підбиваючи підсумки Парламентських слухань «Проблеми формування прожиткового  мінімуму в Україні» 18 грудня ц.р.

Це варто всім запам’ятати, хоча так і напрошуються слова по Станіславському «Не верю!», особливо після її слів на бізнес форумі про те, що ми будемо «трохи дискримінувати найманого працівника». 

І головне тут мабуть не слова, а якими будуть подальші дії влади, яким буде результат.  Г.Третьякова визнала, що в Україні є проблема як із формуванням прожиткового мінімуму, так і з його застосуванням. І Комітет рекомендує Уряду створити міжвідомчу робочу групу для обговорення цих проблем та напрацювання пропозицій щодо вдосконалення методології визначення прожиткового мінімуму.

Мінімалка не може бути нижчою за прожитковий мінімум, цю ж позицію відстоює і СПО об’єднань профспілок у соціальному діалозі з Мінсоцполітики. Профспілки вже зупинили один із законопроектів, де пропонувалось «відв’язати» від прожиткового мінімуму соціальні виплати, - Міністерство відкликало цей проект під час засідання Уряду.  Разом з тим, у доопрацьованому законопроекті, який схвалено КМУ  11 грудня ц.р., скасовується норма, що мінімальна заробітна плата не може бути нижчою за прожитковий мінімум для працездатних осіб. Тому ФПУ вже звернулася до експертів МОП, які працюють в рамках проекту «Оплата праці в Україні: технічна допомога задля подолання заборгованості із заробітної плати, встановлення мінімальної заробітної плати та рівного винагородження» щодо проведення експертизи відповідності таких законодавчих змін нормам Конвенцій МОП.

Може виявляться авторитетними для Уряду позиції заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк та Заступника Голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайла Цимбалюка оприлюднені під час парламентських слухань. Вони також закликали Уряд  бути обережними із законодавчими ініціативами стосовно розбалансування основоположних принципів встановлення прожиткового мінімуму, докласти всіх зусиль для рішучої боротьби з бідністю та привести розміри офіційного прожиткового мінімуму до фактичного.

Ми будемо постійно слідкувати за впровадженням в життя позиції, оприлюдненої з парламентської трибуни високо посадовцями на шляху досягнення  поставленої ними мети. А профспілки обов’язково допоможуть.

І обіцяємо розповісти у всіх профспілкових ЗМІ про отримані результати.

Цікаво, що люди думають з цього приводу, так лише словом чи й ділом?

 Прес-центр ФПУ