А1

 

У цьому році вже вдванадцяте 7 жовтня відзначатиметься Всесвітній день за гідну працю. Починаючи з 2008 року мільйони людей взяли участь у різноманітних профспілкових заходах з нагоди цього дня, і в цьому році 7 жовтня знову є днем мобілізації спілчан по всьому світі, днем, коли профспілки різних країн єдиним фронтом піднімаються на захист гідної праці. Гідна праця має зайняти центральне місце в політиці уряду з відновлення економічного зростання та побудови нової глобальної економіки, в якій люди поставлені на перше місце. У Всесвітній день за гідну працю усі заходи важливі, як масштабні акції, так і невеликі події, будь-то дискусія за круглим столом, масова демонстрація, лист протесту чи флешмоб.

Цей день надає можливість привернути увагу до досягнень профспілок, надати публічної ваги профспілковим кампаніям та акціям за справедливість та солідарність. Профспілки та їхні однодумці прийматимуть рішення щодо конкретної тематики своїх заходів відповідно до ситуації в своїх країнах, секторах та на робочих місцях. Як і в минулому, є також спільна міжнародна тема заходів – у цьому році вона спрямована на посилення заклику до інвестицій у сферу догляду, яка є вкрай важливою для досягнення гендерної рівності в роботі та суспільстві. Вони сприяли б покращенню умов праці та оплати праці в цьому секторі та забезпечили б важливі економічні стимули у часи, коли глобальна економіка стагнує, а сім’ї працівників потерпають від недостачі коштів та зростання цін.

«Інвестиції у сферу догляду для забезпечення гендерної рівності»

-         Робота у сфері догляду залишається значно недооціненою і характеризується низькими зарплатами та незадовільними умовами праці. Більшість працівників у сфері догляду становлять жінки.

-         Більше ніж три чверті неоплачуваної роботи з догляду виконується жінками.

-         Це еквівалентно 13% світового ВВП, або 10 трильйонам доларів США в рік.

-         У промислово розвинених країнах спрямування 2% ВВП у сферу догляду призведе до росту зайнятості на 2,4%-6,1%.

-         У шести країнах, що розвиваються, інвестиції в розмірі 2% ВВП у сферу догляду створили б понад 42 мільйони робочих місць.

«Збільшення інвестицій у догляд є життєво важливим та нагальним для кожної країни, як в забезпечення гідності та здоров’я старіючого населення, так і для забезпечення якомога кращого початку життя для дітей у країнах, де молодь домінує у демографічній статистиці. Низькі інвестиції в догляд, в очікуванні того, що жінки будуть безкоштовно виконувати догляд, є величезним бар'єром для збільшення участі жінок на ринку праці, подолання розриву в оплаті праці жінок і чоловіків та досягнення рівності між жінками та чоловіками у світі праці та в суспільстві. Враховуючи те, що мільйони людей є жертвами захворювань та нещасних випадків, пов’язаних з працею, ця проблема є нагальною для всіх працюючих людей та їхніх профспілок. Інвестиції мають гарантувати гідні робочі місця для працівників, які виконують догляд, з повним дотриманням їх трудових прав, і їм потрібен захист, який забезпечує організація в профспілки».

 

Шаран Барроу

Генеральний секретар МКП

 

Поділіться фотографіями та розповідями про ваші заходи з нагоди Всесвітнього дня за гідну працю, використовуючи хештег #wddw19 або надіславши листа на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Завантажити логотип та графічну інформацію можна із сайту https://trello.com/b/q2I5lfD3/ituc-social-media. Якщо ви хочете отримати графіку на своїй мові, пришліть нам текст на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..