3

 

На черговому засіданні президії облпрофоб’єднання, яке відбулося під головуванням його очільника Віталія Дубіля, одним з центральних було питання щодо відзначення 7 жовтня Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьбі з бідністю (17 жовтня).

 

Відзначалось, що глобалізація світової економіки призводить до соціальної несправедливості, виникнення новітніх форм рабства, гіпертрофонованої наживи незначною групою олігархів за рахунок невиплат заробітних плат, ухилення від сплати податків, поширення корупції, зневаги до гідності людини праці. Подолання цих ганебних явищ вимагає консолідації усіх профспілок і потребує встановлення та дотримання відповідних правових норм урядами всіх країн.

 

Для українських працівників найбільш важливим сьогодні залишається питання вдосконалення оплати праці, яке є вирішальним у системі трудових відносин не лише тому, що стосується інтересів основної частини населення країни, а й тому, що впливає на розвиток і майбутнє економічних реформ у державі. Саме тому профспілки наполягають на проведенні подальшої реформи оплати праці в інтересах людини праці. Профспілки відстоюють позицію про необхідність істотного підвищення мінімальної зарплати та забезпечення високих темпів щорічного зростання середньої зарплати. Профспілкам доводиться постійно переконувати соціальних партнерів, що зростаючі заробітна плата і купівельна спроможність українців – це основа розвитку нашої економіки.

 

І цього року профспілки світу, в тому числі й українські профспілки, єдиним фронтом виступають на підтримку гідної праці, яка забезпечує справедливий заробіток, безпеку на робочому місті та соціальний захист.

 

На 7 та 17 жовтня і подальший період президією запланований цілий ряд заходів. Членським організаціям запропоновано провести засідання виборних органів з єдиним порядком денним – «Про дії профспілок з нагоди відзначення Всесвітнього дня за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю», організувати «Дні відкритих дверей» та «гарячі» телефонні лінії, виїзні юридичні консультації з метою надання працівникам правової допомоги. (детальніше див. у газеті "Позиція" від 17.09.19 р.)

 

Прес-центр Облпрофоб'єднання