56c1b8cc21912694c1b2854b22577025

 

Постановою Президії ФПУ від 16 вересня 2019 року затверджено План заходів ФПУ до Всесвітнього дня дій за гідну працю - 7 жовтня та професійного свята - Дня профспілок України, встановлення якого ФПУ ініціює у першу неділю жовтня.

 

У постанові зокрема зазначено, що Всесвітній день дій за гідну працю започаткований з 2008 року Міжнародною конфедерацією профспілок. Цими ж днями у низці європейських країн відзначають і День профспілок.

Міжнародна організація праці (МОП), яку засновано 100 років тому, визначає, що гідна праця включає в себе можливості для роботи, яка забезпечує продуктивні і справедливі доходи, безпеку на робочому місці та соціальний захист сім'ї, найкращі перспективи для особистісного розвитку та соціальної інтеграції, свободи для людей, участь у прийнятті рішень, рівність можливостей і ставлення для жінок і чоловіків.

На реалізацію цих можливостей у взаємодії зі своїми соціальними партнерами постійно працюють профспілки. На це також спрямована Програма Гідної праці МОП для України на період 2016-2019 років.

Враховуючи виклики сьогодення та завдання профспілок по захисту прав людей на гідну працю, Президія Федерації професійних спілок України постановила:

- визнати, що існуючий стан забезпечення гідної та безпечної праці в Україні потребує активних дій профспілок усіх рівнів;

- схвалити План заходів ФПУ до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Дня профспілок України у 2019 році;

- звернутися до Прем'єр-міністра України та Президента України щодо встановлення професійного свята - Дня профспілок України;

- ініціювати невідкладне формування складу Урядової сторони Національної тристоронньої соціально-економічної ради з пропозицією щодо її очолювання Прем’єр-міністром України або Першим віце-прем’єр-міністром України.


 Прес-центр ФПУ