IMG 20191007 115846

 

7 жовтня у Всесвітній день дій за гідну працю, у Федерації профспілок Рівненської області відбувся круглий стіл на тему: «Право на працю, гідні умови праці – одне з фундаментальних прав людини».

 

Його учасниками були голови обласних галузевих профоб’єднань, спеціалісти та юристи ФПО.

У засіданні круглого столу взяли участь та виступили: Микола Шершун, голова ФПО, Юрій Наконечний, начальник Управління Держпраці у Рівненській області.

Спілчани області не виголошували в цей день гасел, натомість предметно та фахово проаналізували проблеми працюючої людини в області, спільно окреслили напрямки в роботі тої чи іншої галузевої профспілки у боротьбі з зарплатними боргами, нелегальною та тіньової зайнятістю тощо.

Найбільш ганебним явищем, яке спостерігається в Україні у відношенні до людини найманої праці, учасники круглого столу називали заборгованість по заробітній платі. Сума боргів, лише деяких підприємств-боржників вражає. Рівненський «Авторемзавод», вкотре в «лідерах» - 6 млн. грн. заборгованої заробітної плати, близько 3 млн. грн. боргує перед своїми працівниками ПрАТ «Азот». І все б нічого, якби за цими сухими цифрами не стояли людські долі.

Нині переважна більшість роботодавців нехтує правами працівників, є непоодинокі випадки, коли на працівників чиниться тиск, причина у відсутності правової свідомості, наголошували спікери. Багато хто з них працює без належного оформлення трудових відносин – не легально. Особливо це страшно, наголошували виступаючі, в галузі будівництва, торгівлі, переробної промисловості, де є не поодинокими випадки виробничого травматизму.

Учасники круглого столу прийняли Резолюції, куди включили всі висловлені учасниками засідання пропозиції.

 

 IMG 20191007 110518

Профінформ ФПО