IMG 2621

У київському профспілковому готелі «Турист» 6 жовтня відбулося урочисте зібрання з нагоди 25-річчя Федерації профспілок України. З вітальною промовою виступив голова ФПУ Григорій Осовий. Соціальних партнерів привітали представники парламенту, уряду, роботодавців, профспілкових спортивних товариств. Особливо теплі й зворушливі слова прозвучали з вуст ветеранів Федерації та профспілкового руху. На адресу ФПУ надійщли вітання від Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, Премєр-міністра України Арсенія Яценюка, міністра соціальної політики України Павла Розенка, керівників інших державних органів влади, громадських організацій.

У холі та фойє готелю, що тепло й гостинно прийняли господарів та гостей свята - ветеранів профспілкового руху, керівників та представників членських організацій, представників СПО об’єднань профспілок, органів державної влади, організацій роботодавців, міжнародних організацій, організацій що співпрацюють з ФПУ, керівників навчальних закладів профспілок, членів молодіжної ради – розмістилися експозиції присвячені 25-річчю утворення Федерації професійних спілок України. Серед них – фотовиставка «ФПУ – 25 років на захисті трудових і соціальних прав людини праці», виставка друкованої продукції Федерації профспілок України, всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань «Профспілки України ­ - 1990 – 2015 роки становлення і утвердження, розвитку і діяльності»

І ось у конференц­-залі готелю «Турист» починаються основні заходи урочистого зібрання. Над сценою розміщено банер «ФПУ – 25 років на захисті трудових і соціальних прав людини праці».

Урочисте зібрання відкриває Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Звучить Гімн ФПУ.

Григорій Осовий звернувся до учасників та гостей засідання з вітальним словом. Перш за все, він подякував ветеранам профспілкового руху, керівникам членських організацій, які були безпосередніми учасниками створення найчисельнішого професійного об’єднання країни, людей, які своєю невтомною працею ще не одне десятиріччя допомагали становленню українських профспілок. Доречи, багато з яких і зараз активно працюють, відстоюючи трудові права працівників. Він також подякував соціальним партнерам, та іншим профспілковим об’єднанням за плідну співпрацю по розвитку соціального діалогу, забезпеченню захисту соціальних та економічних прав людини праці.

У зв’язку з соціально-економічною ситуацією в країні, війною на Сході країни, підкреслив Григорій Осовий, сьогоднішнє свято відзначається скромно. Разом з тим, зазначив він, маємо вшановувати свою історію. За 25 років Федерація профспілок України пройшла великий і складний шлях, залишившись вірною своєму головному покликанню – захисту прав і інтересів трудящих.

Коротко проінформував про історію створення ФПУ, Григорій Осовий наголосив: сьогодні в залі немало тих, хто стояв у витоків створення ФПУ. Він назвав деяких з них. Це керівники членських організацій Леониід Вернигора, Ольга Єфименко, Василь Мойсюк, Людмила Перелигіна, Тетяна Ясько.

Як зазначив Голова ФПУ, в різні періоди Федерацію профспілок очолювали Анатолій Ковалевський, Олександр Єфіменко, Олександр Стоян, Олександр Юркін, Василь Хара, Юрій Кулик. «Ми будемо завжди пам’ятати, що фундамент Федерації профспілок України закладався при голові Укрпрофради Віталії Олексійовичі Сологубі, якого, нажаль, немає з нами, - сказав Григорій Осовий. - Пішли з життя багато наших колег, які стояли у витоків створення ФПУ. Прошу вшанувати їхню пам'ять, а також всіх тих хто загинув на виробництві, учасників антитерористичної операції, хто віддав своє життя під час Революції гідності, відстоюючи свободу і незалежність країни, хвилиною мовчання».

Як підкреслив Григорій Осовий, реформи, які започатковані після Революції гідності, мають вивести Україну на рівень стабільно процвітаючих європейських держав. Це можливо лише за умови досягнення миру, солідаризації громадянського суспільства, влади і бізнесу. Боротьба за утвердження соціальної справедливості у всіх сферах суспільного життя і сфері праці консолідувала профспілковий рух, започаткувала нові взаємовідносини з іншими організаціями громадського сектору. 25-ліття – це є слушна нагода для кожної первинної профорганізації, всеукраїнської профспілки, територіального профоб’єднання проаналізувати пройдений шлях, накреслити нові історичні завдання для посилення свого вкладу в загальну справу забезпечення гідної праці її престижності і суспільної значимості.

Зі словами вітання виступили також народний депутат України від Політичної партії ВО «Батьківщина» Олександра Кужель, народний депутат України Сергій Каплін, перший заступник Співголови НТСЕР від сторони роботодавців Олексій Мірошниченко, заступник міністра соціальної політики України Валерій Ярошенко, голова Національної служби посередництва і примирення Олександр Окіс, голова Спеціалізованої державної установи «Фонд сприяння молодіжного житлового будівництва» Леонід Рисухін, представник Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі Марія Ткаченко та інші.

Від рядових членів профспілок виступив голова первинної профспілкової організації ВСП «Шахтоуправління Тернівське» шахта «Західно-Донбаська» ПАТ ДТЕК «Павлоградвугілля» Володимир Косарев, від ветеранів профспілкового руху - радник голови Профспілки працівників освіти і науки України Леонід Сачков, автор Гімну профспілок Григорій Заброда, колишній Національний координатор МОП в Україні Василь Костриця.

Голова ФПУ Григорій Осовий на честь 25-річчя Федерації вручив нагороди ФПУ. Серед нагороджених - члени профспілок та ветерани профспілкового руху, соціальні партнери.

Представники профспілок поклали кошик квітів до пам'ятника героям, загиблим на Майдані.

Урочистості завершилися концертом творчих колективів.

Свято завершилося - і знову за роботу. Вже 7 жовтня – у Всесвітній день дій за гідну працю - відбудеться інформаційне пікетування представниками профспілок центральних органів влади.

Прес-центр ФПУ

IMG 2705