gamma

Світ відзначає день дій за гідну працю. Українці не святкують, а традиційно зібрались під Верховною Радою та Кабміном, аби нагадати чиновникам, що гідна праця - це, в першу чергу,  гідна зарплата, якої в Україні немає.  Платня українському держслужбовцю не дотягує до європейського мінімуму - трьох доларів за годину. 

 

За словами керівника прес-служби Федерації профспілок Юрія Работи, сьогодні в державному секторі економіки працює шість з половиною мільйонів працівників

 

Згідно з розрахунками ООН - нижньою межею бідності є п’ять доларів на день. Мінімальна зарплата в Україні дорівнює сорок гривень, шістдесят копійок, або близько двох доларів на день. Хронічно недофінансовується галузь медицини. Середня зарплата лікаря - дві з половиною тисячі гривень. Тож нерідко, безкоштовна медицина - обходиться громадянам в чималу копійку.

 

На думку представника профсоюзу працівників системи охорони здоров’я Галіни Галіосової, лікарі не масово вимагають, люди просто бачать, у якій ситуації знаходяться лікарі та оказують матеріальну допомогу.

 

Через малу зарплату все менше випускників педагогічних вузів йдуть працювати вчителем. Середньорічний дохід педагога - дві з половиною тисячі доларів. Коли, до прикладу, в Угорщині – п'ятнадцять з половиною, а в Нідерландах - майже п’ятдесят вісім.

 

Згадують державники і про високі тарифи, які з’їдають ледь не всю зарплату. А скоро приходитимуть платіжки за тепло із захмарними цифрами. Нещодавнє підвищення соцстандартів, навряд чи зробить життя легшим, кажуть люди. Адже не тільки тарифи, а й ціни на ліки та продукти тягнуться до європейського рівня. А українські зарплати все топчуться на одному місці. 

 

Загалом в пікеті взяли участь кілька сотень людей. Таку акцію організовують щорічно з 2008-го. 

 

Телеканал Gamma