НТ

 

Актуальні питання соціально-економічного розвитку України, шляхи поглиблення соціального діалогу та придання йому нового, ефективного імпульсу з метою надійного забезпечення захисту законних прав та інтересів працівників обговорили учасники засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради, що відбулось 16 жовтня у Києві.

Вів засідання Голова НТСЕР, Міністр соціальної політики України Павло Розенко.

У засіданні взяли участь: від Профспілкової сторони - Голова СПО об’єднань профспілок Голова ФПУ Григорій Осовий, заступники Голови ФПУ Сергій Кондрюк, Володимир Саєнко, Сергій Українець, керівники ряду всеукраїнських галузевих профспілкових організацій та регіональних профоб’єднань; від Урядової сторони – Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, заступник Міністра соціальної політики Віктор Іванкевич, заступник Міністра фінансів України Роман Качур; від Сторони роботодавців – заступники Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко та Дмитро Олійник, представники підприємств.

 

НТ11

 

Першим питанням, що обговорили учасники засідання, було питання «Про пропозиції щодо шляхів подальшого реформування податкової системи України, а також щодо розміру єдиного соціального внеску, в контексті переходу від фіскальної політики до політики стимулювання».

З цього питання про позиції сторін соціального діалогу проінформували заступник Міністра фінансів України Роман Качур, заступник Співголови Національної Ради від Сторони роботодавців Дмитро Олійник, Голова Профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг Тетяна Ясько. З інформацією щодо реформування податкової системи виступила також Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

 

НТ1

 

Під час обговорення цього питання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий запропонував Мінсоцполітики за участю заінтересованих органів виконавчої влади та соціальних партнерів провести консультації щодо збалансування бюджетів Пенсійного фонду України та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на 2016 рік в умовах податкової реформи. На його думку, саме керівництву Уряду має провести наради і консультації з питань забезпечення ефективної діяльності фондів державного соціального страхування по фінансової стійкості та спроможності здійснювати належні гарантовані виплати. «Це питання дуже важливе, - підкреслив він. – Тому я звертаюсь з пропозицією провести під керівництвом Прем’єр-міністрf таку нараду представників всіх трьох сторін соціального діалогу визначення та розподілу ЄСВ». Він підкреслив, що необхідно спільними зусиллями вийти на розуміння того, що фонди будуть забезпечені певним чином.

 

НТ3

 

Ця пропозиція та пропозиції, які висказали Сергій Українець та Тетяна Ясько, були враховані при прийнятті рішення з першого питання. Зокрема, профспілкові пропозиції стосувались таких питань: рекомендувати Міністру фінансів України, голові Цільової команди з проведення податкової реформи Наталії Яресько включити до складу Цільової команди з проведення податкової реформи представників Мінсоцполітики та соціальних партнерів, провести широке публічне обговорення подальших шляхів реформування податкової реформи із залученням соціальних партнерів та громадських інституцій. Було також запропоновано рекомендувати Міністерству фінансів України під час доопрацювання проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачити кошти на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду України з урахуванням збалансування бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, а Мінсоцполітики за участю заінтересованих органів виконавчої влади та соціальних партнерів провести консультації щодо збалансування бюджетів Пенсійного фонду України та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на 2016 рік в умовах податкової реформи.

 

НТ2

 

Жваву дискусію викликало питання «Про пропозиції сторін щодо реформування оплати праці». Від сторін соціального діалогу з інформацією з цього питання виступили: заступник Співголови Національної ради від Профспілкової сторони, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, заступник Співголови Національної ради від Сторони органів виконавчої влади, заступник міністра соціальної політики Віктор Іванкевич, заступник Співголови Національної ради від Сторони роботодавців, заступник Голови Ради федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

 

НТ4

 

У виступі Сергія Кондрюка, інших представників профспілок наголошувалось, що легальна праця в Україні є не рентабельною. Тому легально працювати в країні не вигідно і «політично принизливо». На переконання профспілок, низька заробітна плата та її невиправдана диференціація – це основна перешкода для розвитку власного національного товаровиробника, що стримує внутрішнє споживання та підвищення життєвого рівня працюючого населення, ефективну високопродуктивну працю.

Необхідно розглядати зарплату не як гроші на проїдання, а як інвестиційний ресурс, спрямований на освіту, медицину, житлове будівництво, туризм, оздоровлення. Лише адекватне зростання заробітної плати, насамперед мінімальної, забезпечить підвищення платоспроможності громадян, своєчасність сплати комунальних платежів, дозволить відновити економічну активність, розпочати реальну боротьбу з бідністю та гігантським розривом між українськими реаліями та європейськими стандартами.

Зазначалось, що праця має бути для працівника рентабельною. Рентабельність розраховується та економічно обґрунтовується, а не формується за залишковим принципом.

Представники профспілок запропонували звернутися до Верховної Ради України, щоб вона на принципово новому підґрунті прийняла Державний бюджет України на 2016 рік, яким має бути започатковане поетапне скорочення розриву в розмірах базових соціальних стандартів і гарантій України та нових країн Європейського Союзу. Зокрема у 2016 році встановити розміри в першу чергу прожиткового мінімуму, а відповідно й мінімальної заробітної плати, посадового окладу (тарифної ставки) працівників першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки відповідно до чинного законодавства.

 

НТ5

 

Було також запропоновано Кабінету Міністрів України відповідно формувати проект Державного бюджету України на 2016 рік і прогноз на 2017–2018 роки на основі основних державних соціальних стандартів та гарантій (прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії тощо), посадового окладу працівника першого тарифного розряду ЄТС, розрахованих відповідно до чинного законодавства, встановлення мінімального розміру посадового окладу на найнижчій посаді державного службовця та службовця органу місцевого самоврядування у розмірі не менше двох розмірів мінімальної заробітної плати та врахування міжкваліфікаційних співвідношень.

Під час засідання НТСЕР було також ухвалено рішення Національної ради з питання «Про стан і перспективи соціально-економічного розвитку України на 2015-2016 роки в контексті започаткованих реформ і курсу на євроінтеграцію».

 

Прес-центр ФПУ