150301

 

 

15 березня профільний Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув пропозиції тристоронньої робочої групи щодо врахування поправок народних депутатів  до проекту Трудового кодексу №1658 під час підготовки його до другого читання.

 

Нагадаємо, що Спільний представницький орган всеукраїнських профоб’єднань голосами чотирьох із п’яти об’єднань підтримав проект Кодексу, схвалений у першому читанні, і делегував своїх представників до складу тристоронньої робочої групи з підготовки проекту до другого читання.

Робоча група з представників профспілок, роботодавців і уряду завершила свою роботу. Проведено 38 засідань, розглянуто всі поправки суб’єктів законодавчої ініціативи. Підсумки своєї роботи група винесла на засідання Комітету.

Попередньо 14 березня було проведено узгоджувальну нараду сторін соціального діалогу, на якій було розглянуто низку пропозицій від профспілок, роботодавців та Міністерства соціальної політики України, щодо яких було також прийнято окремі рішення. У нараді взяли участь співголова робочої групи Комітету від профспілок Сергій Українець та Голова ФПУ Григорій Осовий. За наполяганням  Голови ФПУ Комітет підтримав істотну поправку, а саме: внесено додаткове право працівника відмовитися від виконання роботи у зв’язку з невиплатою заробітної плати в установлений строк або не у повному розмірі. Тобто, було внесено додаткову статтю до проекту Трудового кодексу, яка визначає механізм реалізації такого права. Отже при затримці зарплати на строк понад 7 календарних днів, працівник має право, попередивши про це роботодавця у письмовій формі, припинити тимчасово виконання роботи на весь період до виплати затриманої суми. У цьому випадку він звільняється від обов’язку виконувати свою трудову функцію, і має право бути відсутнім в свій робочий час на робочому місці. Робітник зобов’язаний приступити до роботи наступного дня, як тільки йому буде виплачено затриману заробітну плату. Під час такої затримки роботи роботодавець виплачує робітнику компенсацію у розмірі середньоденної заробітної плати за кожний день припинення роботи.

Тимчасове припинення роботи не може бути підставою для відсторонення працівника від роботи або звільнення. Фактично мова йде про індивідуальний страйк, хоча таким він не називається.

Також враховано пропозиції профспілок, подані через народних депутатів, щодо неврахування під час обчислення заробітної плати деяких виплат, з тим щоб забезпечити більш високий рівень гарантій мінімальної заробітної плати для працівника, а саме: при обчисленні заробітної плати не враховуватимуться до мінімальної заробітної плати доплати за роботу у важких умовах і на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці. Це має бути понад мінімальну заробітну плату. За суміщення, за роботу в нічний надурочний час, премії до святкових, ювілейних дат. Всі ці виплати не будуть враховуватися у мінімальні гарантії заробітної плати. А також сума індексації заробітної плати та компенсація за порушення строків виплати заробітної плати. Тепер рівень гарантій буде значно вищим, ніж той, що було закладено у нещодавно прийнятому законі №1774.

Під час засідання представники сторін соціального діалогу підбили підсумки майже дворічної роботи над проектом Трудового кодексу. Координатори сторін відзначили, що робота проведена  дуже значна.

Розглянуто і підготовлено висновки майже по 1900 поправках народних депутатів, а також декількох сотнях поправок інших профільних органів влади, професійних спілок, роботодавців.

 За цей час отримано висновки експертів МОП, які переважно враховані. Законопроект став більшою мірою  відповідати нормам міжнародного права. В цілому проект готовий для розгляду у другому читанні і остаточного прийняття Верховною Радою України.

У проекті збережено переважну більшість норм, які дозволяють захистити права працівника за допомогою професійних спілок, розширено громадський контроль профспілки за додержанням трудового законодавства та роль колективних договорів.

Профспілкові об’єднання, Федерація профспілок України ще раз проведуть детальну експертну оцінку проекту, обговорення з профспілковим активом на предмет реалізації через народних депутатів поправок профспілок, які не знайшли підтримки двох інших сторін діалогу.

Комітет запросив до участі і обговорення поданих поправок авторів і розглянув частину поправок народних депутатів України Юрія Левченка та Вадима Івченка. Після детального розгляду частину поправок підтримано. Після опрацювання Головним юридичним управлінням Верховної Ради України проект передається профільним Комітетом для розгляду Верховною Радою України  - орієнтовно у травні – червні 2017 р.

 

Сергій Українець,

Співголова робочої групи

 Комітету ВРУ з питань соціальної політики,

 зайнятості та пенсійного забезпечення

з підготовки проекту ТК до другого читання