PM605image002

 

3 грудня розпочато роботу над підготовкою проекту Трудового кодексу України до розгляду його парламентарями у другому читанні.

 

Робоча група, створена Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, яку очолює голова Комітету Людмила Денісова, розпочала розгляд поправок до ТК.

- Всього таких поправок народними депутатами внесено 1689. Усі 112 поправок, запропоновані профспілками, підтримані народними депутатами і також внесено до проекту документу. Понад 80 своїх поправок внесли роботодавці, - про це повідомив заступник Голови ФПУ Сергій Українець, який брав участь у роботі групи.

Він зауважив, що до складу робочої групи з опрацювання проекту ТК увійшли представники парламентського Комітету і громадської ради при Комітеті, роботодавці, науковці, фахівці-практики з кадрових питань, представник Уповноваженого ВР з прав людини, міністерств та ін. Від профспілок до групи включено 3-х представників: 2 – від ФПУ і 1 – від Федерації профспілок транспортників.

На початку роботи представники профспілок акцентували увагу на принциповій позиції СПО профспілок щодо недопущення у проекті нового ТК погіршення правового статусу працівників та зниження можливостей захисту трудових прав через профспілки.

На першому засіданні робочої групи, на якому головував представник від народних депутатів перший заступник голови Комітету Сергій Каплін, обговорено чотири статті книги першої проекту ТК «Загальні положення», де визначається мета і предмет нового ТК, а також принципи, на яких будуватиметься трудове законодавство України.

Обговорення поправок проходило демократично, рішення приймалися шляхом голосування. Обговорення наступних книг кодексу проходитиме під головуванням заступників керівника робочої групи – від профспілок, роботодавців та Уряду.

С.Українець зазначив, що головним результатом на даному етапі роботи над ТК, – є те, що базові принципи правового регулювання, внесені профспілками, які випливають з норм міжнародного права і Конституції України, збережено у проекті ТК, що наразі опрацьовується.

Основними з цих принципів можна назвати зокрема:

- принцип верховенства права. Відповідно до нього людина, її права і свободи визнаються найвищими цінностями, визначають зміст і спрямованість діяльності держави;

- презумпція правомірності правової позиції рішень або дії працівника, у випадку, якщо різні нормативно-правові акти припускають неоднозначне трактування його прав чи обов’язків. Це означає, що у разі існування двох правових актів рівної сили і справа розглядається у суді, – то рішення повинно прийматися на користь працівника;

- принцип пріоритету збереження життя і здоров’я працівника перед іншими цілями у сфері праці;

- гарантування права працівників на страйк;

- безперешкодного здійснення громадського контролю профспілок за додержанням трудових прав;

- забезпечення права працівників на участь в управлінні юридичною особою;

- гарантування розміру мінімальної зарплати на рівні, необхідному для забезпечення достатнього життєвого рівня як для самого працівника, так і його родини, що включає не тільки достатнє харчування, але й можливість придбати одяг і купувати або орендувати житло.

 

 PM780image004

 

Прес-центр ФПУ