IMG 20160920 155025

 

20 вересня у Верховній Раді України відбулося четверте засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та Євросоюзом (ПКА), у якому взяли участь Григорій Осовий як Співголова і координатор української частини Платформи громадянського суспільства між Україною та ЄС, Альфредас Йонушка - член Європейського економічно-соціального комітету, Співголова ПГС Україна–ЄС від сторони ЄС, Василь Андреєв – член української частини ПГС та інші її представники від громадянського сектору.

 

Під час засідання було обговорено стан імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та перспективи завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ("нідерландський формат"), приділено увагу перспективам запровадження безвізового режиму з країнами ЄС, проведення в Україні реформ відповідно до Угоди, енергетичне та секторальне співробітництво між Україною та ЄС тощо.

 

IMG 20160920 153514

 

Григорій Осовий у своєму виступі зазначив, що Угода стала основою для всебічного і глибокого реформування економічного і соціального життя країни, а її подальше виконання залежатиме з одного боку від зміцнення регулюючої ролі української держави, а з іншого - від розбудови в Україні громадянського суспільства.

Він наголосив на важливості посилення ролі громадських організацій у проведенні демократичних перетворень в країні, що потрібно врахувати під час проведення конституційної реформи шляхом доповнення Основного закону держави окремим розділом про громадянське суспільство. Говорячи про перспективи співробітництва України і ЄС в енергетичному секторі, профспілковий лідер приділив увагу диверсифікації постачань енергоресурсів і переходу до ринкового ціноутворення на енергоносії за умови посилення прав споживачів, а також прозорого формування рахунків, як це передбачено енергетичною стратегією ЄС.

 

IMG 20160920 160837

 

- В Україні повинен бути свій Національний план з питань енергетики та клімату, свого роду «український семестр», - сказав Г.Осовий.

Координатор української частини ПГС анонсував на початку листопада цього року презентацію обома платформами доповідей щодо регулювання ринків праці в Україні та ЄС, де зокрема будуть показані їхні спільні риси та відмінності.

- Автори доповіді з української сторони підводять нас до висновку, що у разі відсутності збільшення державних інвестицій у створення робочих місць і зволікання з проведенням реформи заробітної плати, а також нездатності підвищити рівень життя, Україні загрожує подальше поглиблення кризових явищ, - було зазначено у виступі. Григорій Осовий наголосив, що «Основні принципи соціальних прав», обнародувані Європейською комісією, мають застосовуватись не лише в Єврозоні, а Україна також повинна приєднатися до цієї ініціативи.

 

У засіданні взяли участь голова Верховної Ради України Андрій Парубій, народні депутати України - члени української частини ПКА на чолі з співголовою Миколою Княжицьким, депутати Європарламенту на чолі зі співголовою Адреєм Плєнковичем, представники уряду України, а також представники виконавчих інституцій ЄС.

 

pka5jpg

 

IMG 20160920 160341

 

 

Під час роботи четвертого засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та Євросоюзом Співголови Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС Григорій Осовий і Альфредас Йонушка підписали Спільне комюніке.

 

(Текст Комюніке у форматі pdf додається).

 

Довідково:

Парламентський комітет асоціації утворений відповідно до статті 467 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС  та є форумом для членів Верховної Ради України і Європейського Парламенту для проведення засідань та обміну думками. Парламентський комітет асоціації складається з членів Верховної Ради України, з однієї сторони, та членів Європейського Парламенту, з  іншої сторони.

Парламентський комітет асоціації повинні здійснювати регулярні контакти з представниками Платформи громадянського суспільства з метою отримання їхньої думки щодо досягнення цілей Угоди про асоціацію .

 

Прес-центр ФПУ,

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ