ПР

Якими мають бути дії профспілок в умовах шокового підвищення цін і тарифів на послуги ЖКГ? Що необхідно ще зробити, щоб Генеральна угода на 2016 - 2017 роки відповідала інтересам працівників? Ці питання обговорили учасники засідання Президії Федерації профспілок України, яке відбулося 19 липня в режимі відеоконференції в приміщенні ПАТ «Укртелеком». Вів засідання Голова ФПУ Григорій Осовий. У заході взяли участь заступники Голови ФПУ Володимир Саєнко та Олександр Шубін.

Під час засідання було обговорено низку питань, серед яких: «Про хід виконання Постанови Ради ФПУ від 23.06.2016 № Р-2-4 «Про позицію і дії ФПУ, її членських організацій на захист прав та інтересів працюючих в умовах шокового підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги» та «Про підписання Генеральної угоди на 2016 – 207 роки».

ПР7

В інформації з цих питань Голови ФПУ Григорія Осового, виступах членів Президії зазначалось, що 23 червня 2016 року Радою ФПУ прийнято постанову «Про позицію і дії ФПУ, її членських організацій на захист прав та інтересів працюючих в умовах шокового підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги». Радою ФПУ схвалено Заяву Федерації профспілок України до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, СПО сторони роботодавців на національному рівні у зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги, та прийнято рішення щодо проведення 6 липня 2016 року в м. Києві Всеукраїнського маршу протесту і пікетування Верховної Ради України.

Зазначену Заяву було надіслано Голові Верховної Ради України, Прем’єр-міністру України, поінформовано їх про проведення Всеукраїнського маршу протесту, та висловлено прохання прийняти профспілкову делегацію та виступити перед учасниками акції. На виконання рішень Ради 4 липня ц.р. відбулася зустріч представників ФПУ на чолі з Головою ФПУ Г.В. Осовим з представниками СПО сторони роботодавців, під час якої було вручено Заяву, схвалену Радою.

Відповідно до Постанови Ради ФПУ, 6 липня ц.р. в м. Києві відбувся Всеукраїнський марш протесту профспілок, пікетування Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України. Після пікетування Будинку Уряду відбулась зустріч Прем'єр-міністра України В.Б. Гройсмана з делегацією представників ФПУ - учасників Всеукраїнського маршу протесту профспілок на чолі з Головою ФПУ Г.В.Осовим. У зустрічі взяв участь також міністр соціальної політики України А.О. Рева. Представники ФПУ вручили очільнику Уряду Заяву ФПУ та проінформували, що під зверненнями членів профспілок, трудових колективів, підприємств, установ та організацій у зв’язку з підвищенням ціни на природний газ для населення зібрано підписи 2 мільйонів 345 тисяч наших громадян, які очікують відповіді від Уряду.

ПР5

За результатами мітингу біля Верховної Ради учасниками було прийнято Резолюцію, яка містить ультиматум до Верховної Ради України та депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України – в 10-денний термін доповісти чіткий графік прийняття рішень щодо перегляду ціни на газ та підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії.

Робочою групою з фахівців апарату ФПУ та представників членських організацій опрацьоване питання щодо можливих варіантів судового оскарження рішення Кабінету Міністрів України стосовно підвищення ціни на природний газ для населення Визнано доцільним приєднатися до позову ГО «Тарифна мобілізація», який вже поданий до Окружного адміністративного суду м.Києва.

Протестні акції підсилили позицію профспілкової сторони у переговорах з укладення Генеральної угоди на новий строк і 14 липня 2016 року Спільна робоча комісія, узгодивши основні розбіжності щодо оплати праці, рекомендувала Сторонам соціального діалогу укласти Генеральну угоду вже ближчим часом. Нова Генугода містить низку норм, посилюючих соціальний захист працівників, які, за попередніми оцінками, призведуть до зростання розмірів мінімальної та середньої заробітної плати майже на 20%. Зростання оплати праці понад зазначені темпи можливе шляхом ініціювання членськими організаціями переговорів щодо відповідного перегляду норм галузевих угод та колективних договорів.

ПР2

Є вже і перші результати активних дій профспілок. За результатами зустрічі з представниками ФПУ 6 липня п.р. Прем’єр-міністром України В.Б. Гройсманом надано доручення центральним органам виконавчої влади стосовно розробки законопроектів щодо реформування системи оплати праці та утворення робочої групи з опрацювання пропозицій щодо перегляду цін на природний газ. Членів Кабінету Міністрів України зобов’язано на системній основі проводити зустрічі з ФПУ та галузевими профспілками та неухильно дотримуватись принципів соціального діалогу під час прийняття рішень з питань соціально-економічної політики, трудових відносин.

Крім того, за підсумками зустрічі з керівництвом ФПУ та Головами Всеукраїнських профспілок 15.06.2016 надано відповідні доручення Першим Віце-Прем’єр-міністром України – Міністром економічного розвитку і торгівлі України С.І. Кубівим, зокрема щодо утворення робочої групи з метою опрацювання пропозицій профспілок стосовно цінової і тарифної політики, створення міжгалузевої тристоронньої соціально-економічної ради при Мінекономрозвитку, завершення переговорів з метою укладення міжгалузевої угоди в сфері машинобудівного і обороно - промислового комплексів, деревообробної та паперової, легкої та текстильної промисловості та галузевих угод, зокрема у сферах торгівлі, авіаційної промисловості.

ПР3

За інформацією Мінфіну, ініційоване профспілками питання перегляду рентної плати за користування надрами з метою зниження ціни на газ буде опрацьоване в рамках парламентсько-урядової робочої групи високого рівня з підготовки законопроекту щодо податкової реформи за участю голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Южаніної Н.П., Міністра Кабінету Міністрів України Саєнка О.С., Голови Державної фіскальної служби України Насірова Р.М. та ін., створеної на виконання доручення Прем'єр-міністра України Гройсмана В.Б. від 6 червня 2016 року у Міністерстві фінансів України.

На жаль, Верховна Рада України практично не відреагувала на протест профспілок, - не відбулося зустрічі представників профспілок з Головою парламенту, якого було проінформовано напередодні. Не підтримав парламент і вимоги профспілок про заслуховування до завершення поточної сесії Верховної Ради України звіту Уряду та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо обґрунтованості підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги, достатності запропонованих Урядом заходів соціального захисту населення, а також прийняття необхідних законів для недопущення зниження життєвого рівня громадян.

Не прийнято й рішення про створення спільної Робочої групи Парламенту та Уряду з визначення об’єктивності встановлення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги (наразі Уряд заявляв про готовність до такої спільної роботи).

Без реагування залишився і ультиматум, висунутий учасниками акції до Верховної Ради України та депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України, - в 10-денний термін доповісти чіткий графік прийняття рішень щодо перегляду ціни на газ та підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії.

ПР8

Серед позитивів співпраці з парламентом – внесення на розгляд Верховної Ради України двох законопроектів, розроблених на основі профспілкового проекту, схваленого Президією ФПУ 08.06.2016 та направленого всім парламентським фракціям.

ФПУ звернулась до парламентських комітетів щодо підтримки та невідкладного розгляду зазначених законопроектів. Разом з тим, рішення щодо їх прийняття парламентом залежить від включення профспілок всіх рівнів до роботи з народними депутатами України, парламентськими комітетами і фракціями на підтримку профспілкових пропозицій.

Вимоги профспілок також активно підтримали деякі місцеві органи влади, які приймають рішення про відтермінування набрання чинності рішень про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Що зараз треба робити профспілкам для активізації та підвищення ефективності процесу? На виконання доручення Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана протягом липня-серпня мають бути напрацьовані узгоджені пропозиції щодо реформування системи оплати праці та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, збільшення розміру мінімальної заробітної плати, а також опрацювання пропозицій щодо перегляду ціни на газ, які стануть складовою пакету законодавчих ініціатив Уряду для розгляду наступною, п’ятою сесією Верховної Ради, яка розпочне роботу 6 вересня п.р.

Для підготовки узгоджених пропозицій ФПУ має делегувати своїх представників до складу відповідних робочих груп. Напрацьовані спільні пропозиції щодо змін до законодавства стануть базою для обрахунку видатків Державного бюджету України на 2017 рік, який Уряд має внести до парламенту до 15 вересня п.р., попередньо презентувавши соціальним партнерам основні засади проекту Держбюджету на засіданні Національної ради.

ПР6

Президія в цілому ухвалила відповідну постанову з урахуванням пропозицій, які пролунали під час обговорення цього питання. Зокрема, пропонується у термін 12-15 вересня провести засідання Президії ФПУ та СПО об'єднань профспілок, ініціювати засідання НТСЕР за участю Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана з метою обговорення стану фінансового забезпечення економічного і соціально розвитку країни на 2017 рік, а також врахування Урядом вимог профспілок з питань цінової, тарифної політики та реформування системи оплати праці. Також пропонується розглянути на засіданні Президії ФПУ стан виконання Постанови Ради ФПУ «Про позицію і дії ФПУ, її членських організацій на захист прав та інтересів працюючих в умовах шокового підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги» та Плану солідарних дій, схваленого Президією ФПУ 19.07.2016 та визначитись щодо подальших колективних дій на захист соціально-економічних прав та інтересів трудящих в умовах зростання цін і тарифів.

Члени Президії також ухвалили постанову «Про підписання Генеральної угоди на 2016 – 2017 роки».

Для перегляду натисніть ТУТ

Прес-центр ФПУ