СП

 

Актуальні питання розвитку соціального діалогу, підвищення якості та ефективності соціально-економічного захисту працівників обговорили 21 липня учасники засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

 

Вів засідання Голова СПО об'єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

В заході взяли участь керівники репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні – Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, Об’єднання всеукраїнських профспілок і об’єднань «Єдність» Анатолій Онищук, а також заступники Голови ФПУ Володимир Саєнко, Олександр Шубін.

 

СП2

 

З інформацією «Про укладення Генеральної угоди на 2016-2017 роки» виступив керівник Робочої комісії СПО об’єднань профспілок, Голова Профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич. У його доповіді, виступах учасників засідання зазначалось, що на виконання рішення СПО об'єднань профспілок від 16 червня 2016 року «Про позиції Сторін щодо укладення Генеральної угоди на новий строк» протягом червня-липня ц.р. тривали узгоджувальні наради з керівниками профспілок виробничої та бюджетної сфер, а також узгоджувальні консультації на рівні керівників Сторін соціального діалогу з метою напрацювання компромісних пропозицій щодо редакції неузгоджених положень з питань оплати праці та завершення колективних переговорів й укладення Генеральної угоди на новий строк.

 

Наголошувалось: за результатами консультацій 14 липня 2016 року відбулося  засідання Спільної робочої комісії повноважних представників Сторін, де були узгоджені позиції сторін та прийнято рішення про підписання Генеральної угоди на 2016-2017 роки найближчим часом. З цією метою доручено Міністру соціальної політики України Андрію Реві, Голові СПО об’єднань профспілок Григорію Осовому та першому заступнику СПО сторони роботодавців Олексію Мірошниченку провести зустріч з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом для визначення дати підписання Генеральної угоди.

 

СП1

Заслухавши і обговоривши інформацію керівника Робочої комісії об’єднань профспілок Яреми Жугаєвича, враховуючи пропозиції членів СПО, які пролунали під час обговорення цього питання, Спільний представницький орган об’єднань профспілок вирішив:

 

- Погодити проект Генеральної угоди на 2016-2017 роки, схвалений на засіданні Спільної робочої комісії для ведення колективних переговорів 14 липня 2016 року.

- Укласти Генеральну угоду на 2016-2017 роки.

- Делегувати право на підписання Генеральної угоди на 2016-2017 роки від Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні Голові СПО об'єднань профспілок Григорію Осовому.

 

СП3

 

З інформацією «Про План заходів на виконання Програми Гідної праці МОП для України на період 2016–2019 років» виступив заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

Було зазначено: 7 квітня 2016 року Міністерством соціальної політики України, репрезентативними всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців, репрезентативними всеукраїнськими об’єднаннями профспілок та Міжнародною організацією праці підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо реалізації Програми Гідної праці МОП для України на період 2016–2019 років, на виконання якого утворено Наглядову раду Програми.

Головна мета Програми – забезпечення повної, продуктивної, безпечної зайнятості з гідною оплатою праці шляхом реалізації спільних дій соціальних партнерів, з одного боку, та Міжнародної організації праці – з іншого.

 

СП4

 

У Програмі враховані заходи, що вже здійснюються Україною в рамках виконання зобов’язань за міжнародними програмами дій. Зокрема, Рамкової програми партнерства Уряду України з ООН на 2012–2016 роки, Цілей сталого розвитку (2016–2030 роки) та Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами – з іншого.

 

СП6

 

З метою досягнення визначених Програмою стратегічних цілей і пріоритетів, враховуючи низку доповнень та пропозиції учасників засідання, Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні вирішив:

1. Схвалити пропозиції до Плану заходів на виконання Програми Гідної праці МОП для України на період 2016–2019 років.

2. Направити План заходів Наглядовій раді Програми Гідної праці МОП.

3. Запровадити щорічний профспілковий моніторинг виконання Програми Гідної праці МОП для України на період 2016–2019 років.

 

СП5

 

Під час засідання було обрано Першим заступником Голови СПО об’єднань профспілок заступника Голови ФПУ Олександра Шубіна, а також делеговано представником СПО об’єднань профспілок до складу колегії Міністерства соціальної політики України Голову СПО об'єднань профспілок, Голову ФПУ Григорія Осового.

 

Прес – центр ФПУ