КАБМИН

Урядом розглянуто проект розпорядження КМУ «Про затвердження плану невідкладних заходів про погашення заборгованості із заробітної плати».

Коментуючи рішення Уряду Керівник СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий назвав такий план відповідною реакцією Уряду на вимоги профспілок, що були висунуті ще попередньому складу КМУ і за наслідком невиконання яких профспілки вступили з Урядом в колективний трудовий спір.

Представник СПО наголосив, що погашення заборгованості із заробітної плати - це надзвичайно важливе питання і саме від того, як воно буде реалізоване на практиці, залежить вирішення зазначеного спору. Він привернув увагу до того, що в проекті документу не вказано термінів погашення заборгованості, адже відповідно до попередніх домовленостей, погашення по зарплаті на економічно активних підприємствах державної форми власності має відбутися частково до 1 вересня 2016 р., а остаточно ліквідоване до кінця поточного року. Тому профспілки наполягли, що в проекті розпорядження КМУ має бути чітко зазначений граничний термін проведення цієї роботи, що буде враховано при його доопрацювання.

Серед інших питань, розглянутих Урядом і, які також раніше ініціювалися профспілками, – створення гарантійних установ з метою повернення працівникам боргів по заплаті у разі тимчасової неплатоспроможності боржника, або ліквідації підприємства, чи його банкрутства. Профспілки акцентували, що така практика відповідає міжнародному законодавству, зокрема Конвенції МОП, та стандартам країн ЕС. Уряд прийняв рішення розробити та внести на розгляд КМУ законопроект щодо дотримання вимог найманих працівників у разі неплатоспроможності роботодавця та опрацювати його за участю сторін соціального діалогу в 4-му кварталі поточного року.

Як підкреслив Г.Осовий, - утворення державних гарантійних установ – ще один важливий інструмент захисту працівників від невиплати зарплати, який має працювати в автоматичному режимі.

Він відзначив надзвичайно важливу роль профспілок, як інституції громадянського контролю за виконанням урядових рішень на місцях. На переконання профспілкового лідера, на кожному підприємстві, де спостерігається заборгованість, профспілки повинні контролювати як стан виплати зарплати, так і наявність відповідних ресурсів для цього, а державні контролюючі органи, зокрема Державна інспекція праці, має оперативно реагувати на звернення профспілок щодо порушень законодавства про працю.

Прес-центр ФПУ