ГОЛ

Федерація профспілок України виступає за створення Фонду гарантування виплати заборгованості із заробітної плати. Про це Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий заявив на прес-конференції з питань заборгованості із заробітної плати, що відбулась 1 серпня в інформаційній агенції «ГолосUA». В заході також взяли участь директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник та економіст Всеволод Степанюк. Модератором прес-конференції був експерт Юрій Гаврилечко.

«Заборгованість із зарплати є вічною темою в ринковій економіці, тому що одні підприємства народжуються, а інші не витримують конкуренції і зникають, - зазначив Голова ФПУ. - Інша справа, що держави, зокрема Європейського Союзу створили інструмент захисту людини, що не повинен постраждати внаслідок неплатоспроможності підприємства-боржника і таким чином були створені гарантійні установи, які виплачують працівникам, яким заборгували зарплату».

ГОЛ1

Григорій Осовий підкреслмив, що такий Фонд гарантування виплати зарплати, виплачує працівникам заборгованість за 3-6 місяців і пред'являє претензії підприємству боржнику. Такий фонд конче необхідний для сучасної України. І законодавчий акт про створення такого закладу має бути розроблений до грудня. Голова ФПУ вважає, що такий фонд вже можна було б створити, якби при прийнятті рішення про зниження єдиного соціального внеску, частина вивільнених коштів підприємств направили на фонд.

Представників ЗМІ, звичайно, цікавила думка Голови ФПУ щодо ролі профспілок у вирішенні цієї актуальної та гострої проблеми. Як мають діяти профспілки – шляхом соціального діалогу з Урядом та роботодавцями чи шляхом більш радикальних дій, перш за все, акцій протесту, страйків?

ГОЛ2

Відповідаючи на це питання, Григорій Осовий наголосив, що інструментів в активі профспілок є багато. Це колективний договір, індивідуально-трудові та колективно-трудові спори, відстоювання прав члена профспілок профсплковою оргнізацією в судах, страйк. «Ми ставимо питання, щоб в судової системі була спеціалізація так званих трудових судів, - зазначив профспілковий лідер. – Нинішня система недостатньо орієнтована на розв’язання таких індивідуально - трудових спорів. Роботодавець більш озброєний юридичною та кадровою службами захистити себе при не виплаті заборгованості заробітної плати, ніж працівник, на боці якого є лише профспілкова організація (якщо вона є). Тому профспілки мають діяти, орієнтуючись на ситуацію: чи невиплата зарплати є зловживанням власника, чи тут мають місце об’єктивні фактори? Виходячи з цього профспілки обирають спосіб та форми боротьби за права працівників».

Переглянути повну відео версію прес-конференції можна тут:

Прес-центр ФПУ