ДЕ

 

Нині нагальною потребою для дитячих оздоровчих таборів та профспілкових організацій України є здійснення заходів, які б могли стримати вартість дитячої оздоровчої путівки. Адже прогнозується, що у 2017 році вона ще зросте на 25-30 % і стане фінансово недоступною для більшості батьків через їхню неспроможність оплатити високу вартість дитячої путівки. Такі факти наводилися під час робочої наради щодо проблемних питань з оздоровлення дітей влітку 2017 року, що відбулась 10 березня. У неї взяли участь представники Міністерства соціальної політики, ряду всеукраїнських галузевих профспілкових організацій та регіональних профоб’єднань, апарату Федерації профспілок України. Вів нараду заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий.

 

ДЕТИ

 

У своєму вступному слові Євген Драпятий наголосив на важливості та актуальності питання, що розглядалося під час наради. На жаль, зазначив він, це питання у сучасних складних соціально-економічних умовах дійсно стає гострою проблемою. Залишається болючою темою питання фінансування дитячого оздоровлення та відпочинку. А загострюють її ще й суто суб’єктивні фактори, коли ряд чиновників різного рівня не виконують свої обов’язки по забезпеченню належного відпочинку дітей та юнаків.

 

ДЕТИ1

 

Заступник директора Департаменту оздоровлення та санаторно-курортного лікування - начальник відділу нормативно-методичного забезпечення оздоровлення та відпочинку дітей Мінсоцполітики Віктор Древаль проінформував присутніх про ситуацію з оздоровленням та відпочинком дітей, підбив підсумки оздоровчої кампанії за 2016 рік та розповів про перспективи 2017 року. Він зазначив: позиція Міністерства однозначна: ми маємо шукати та знаходити нові ефективні шляхи вирішення проблеми дитячого оздоровлення та відпочинку.

 

ДЕТИ4

 

У виступах учасників заходу зазначалось: особливо болісною ця проблема є для працівників бюджетних установ та організацій, які мають невисоку заробітну плату, а роботодавець не в змозі їм допомогти в оплаті дитячої оздоровчої путівки, бо бюджети цих установ не передбачають коштів, які можна було би спрямувати на дитяче оздоровлення. Тому це питання не може бути врегульоване через колдоговір, як це мало би бути за законодавством. Через занизький рівень зарплати бюджетників, їхні профспілкові внески також є замалими і тому профспілкові комітети мало чим можуть допомогти батькам - членам їхньої профспілки в оплаті дитячої путівки.

Наголошувалось також на тому, що дитячі оздоровчі табори занепокоєні загрозою свого закриття через прогнозоване зменшення попиту на дитячі путівки внаслідок їхньої високої вартості.

 

ДЕТИ2

 

Зазначимо, що на робочій нараді обговорено можливі шляхи та дії ФПУ, її членських організацій задля налагодження ефективної роботи дитячих оздоровчих таборів, стримування вартості росту дитячих путівок чи пошуку інших можливостей для оздоровлення дітей влітку 2017 року.

 

Що ж треба зробити спільними зусиллями для сприяння належного проведення літнього оздоровчого періоду? На думку профспілок та керівників дитячих оздоровчих таборів, найбільш актуальними діями у цьому процесі можуть стати:

-                    повернення коштів Фонду соціального страхування на часткову компенсацію дитячим оздоровчим закладам витрат на харчування дітей;

-                    сприяння ФПУ в направленні медичних працівників для роботи в дитячих оздоровчих таборах протягом літа з частковим фінансуванням їхньої заробітної плати за рахунок коштів самої установи охорони здоров’я.

-                    встановлення пільг з оплати податку на землю та податку на житлові приміщення, пільгових цін на електроенергію та комунальні послуги

-                    перехід від тендерної системи закупівлі путівок на конкурсу систему без витрат дитячих таборів на участь у проведенні тендерів;

-                    допомога дитячим оздоровчим таборам шляхом фінансової участі у підготовці таборів до літнього оздоровчого сезону з боку органів місцевого самоврядування та профспілкових організацій.

 

 

 

Департамент профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями

 

Прес-центр ФПУ