IMG 8329

 

Сьогодні успіх профспілкової діяльності у величезній мірі залежить від власної організованості, внутрішньої стабільності та фінансової незалежності. Чим краще, професійніше працюють виборні колегіальні органи, тим вище рівень захищеності членів Профспілки. На цьому наголошували делегати VI з’їзду Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України, що відбувся 24 березня у Києві.

 

IMG 8331

У звітній доповіді Центрального комітету Атомпрофспілки, з якою виступив Голова Профспілки Валерій Матов, підбити підсумки зробленого за період 2012 – 2017 років та окреслено коло нових відповідальних завдань, що стоять зараз та у перспективі перед профспілковими організаціями галузі. Вони спонукають відповідати вимогам часу, підвищувати ефективність дій.

У доповіді, виступах зазначалось, що Профспілкою за цей період зроблено чимало, але є ще багато невирішених питань, гострих проблем, що турбують членів профспілок, всіх працівників.

 

IMG 8355

Про ситуацію в профспілковому русі країни, діяльність та плани Федерації профспілок України в сфері підвищення ефективності та якості забезпечення захисту законних прав та інтересів людини праці проінформував делегатів та гостей з’їзду проінформував Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. Він нагадав, що 24 березня рівно рік тому відбувся VII з’їзд Федерації профспілок України. Профспілковий лідер проаналізував рішення та завдання того форуму, стан їх виконання. Одними з головних напрямів діяльності профспілок, підкреслив він, було визначено модернізацію, організаційне та фінансове зміцнення ФПУ та її членських організацій, а також завдання в сфері соціально-трудових відносин.

Григорій Осовий дав високу оцінку діяльності Атомпрофспілки в цих напрямах. Одночасно він зазначив, що у Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України ще чимало резервів для використовування її міцного ресурсного та кадрового потенціалу.

 

IMG 8306

Голова ФПУ проінформував присутніх про нову фінансово-бюджетну політику Федерації профспілок України, яка спрямована на підвищення ефективності її діяльності та активізації дій в сфері правового, соціально-економічного та трудового захисту людини праці. ВІн наголосив на необхідності єдиної фінансової політики, за якої більше 20 відсотків профвнесків спрямовувалося би на правовий захист спілчан: «має бути розподіл на чотири складових діяльності: 60 відсотків потенціал самої організації, 20 відсотків – правовий захист, 10 – страйковий фонд, 5 – навчання, 5 – інформаційна робота. "Сьогодні досить високий рівень профспілкового членства, але лише чотири профспілки реально формують Фонд Солідарності», - сказав Голова ФПУ..

Він також розповів про реалізацію проекту ФПУ «Європейський вибір», реалізацію в Україні практик і директив ЄС, зокрема новацією для української профспілкової політики є захист не лише членів профспілки, а їхніх сімей.

IMG 8286

 

Велике значення, підкреслив Григорій Осовий, ФПУ приділяє пошуку нових ефективних форм та заходів для підвищення якості та результативності своїх дій на захист прав та інтересів працівників. Це стосується і розвитку соціального діалогу на всіх рівнях – центральних та місцевих органах державної влади, роботодавців, і вирішенню актуальних питань, наприклад, щодо проекту Трудового кодексу чи законодавства про страйки, на законодавчому рівні.

Голова ФПУ закликав делегатів форуму, які представляють профспілкові організації галузі, активізувати організаційну роботу по захисту парв та інтересів працівників, спільними зусиллями вирішувати наболіли, гостри проблеми, що зараз турбують людей.

 

IMG 8346

Заслухавши та обговоривши Звіт Центрального комітету Атомпрофспілки про роботу за період 2012 – 2017 рр., VІ З’їзд зазначив, що пріоритетні завдання Стратегії розвитку Атомпрофспілки на період 2012 – 2017 рр., в цілому були виконані, а саме здійснена значна робота за напрямами:

 

 

  1. 1.Підвищення ефективності колективно-договірної роботи.
  2. 2.Побудова ефективної організаційної структури та розвиток кадрового потенціалу Атомпрофспілки.
  3. 3.Фінансове забезпечення реалізації Стратегії розвитку.
  4. 4.Інформаційне забезпечення реалізації Стратегії розвитку.
  5. 5.Поширення впливу Атомпрофспілки в суспільстві та на міжнародному рівні.

Водночас, за умов економічної кризи, зумовленої російською військовою агресією на Сході України, анексією Криму, починаючи з 2014 року, як і в цілому по країні, Профспілці не вдалося зберегти соціальні стандарти, яких було досягнуто у минулий період для членів Профспілки.

 

IMG 8339

За даних умов зусилля Атомпрофспілки були, в основному, зосереджені на виробничих питаннях, збереженні робочих місць та окремих підприємств, питаннях призупинення виробництв, реорганізації, змін в організації виробництва та праці тощо. Зазначене певною мірою впливало на роботу ЦК Атомпрофспілки. Не зважаючи на численні переговори на вищому рівні, акції протесту та інші колективні дії, Профспілка не змогла здійснити дієвий соціальний захист членів профспілки, зокрема, домогтися зростання реальної заробітної плати в умовах величезної інфляції особливо у 2014-15рр.

Але вдалося не допустити значного скорочення робочих місць, зберегти достатній рівень бюджетного фінансування для окремих підприємств, укласти колективні договори та галузеві угоди без погіршення їх умов, зберегти великий перелік гарантій та компенсацій для працюючих.

 

IMG 8337

 

Враховуючи вищевказане, VІ З’їзд Атомпрофспілки постановив:

 

 

1. Роботу Центрального комітету Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України у звітному періоді визнати задовільною.

2. Президії ЦК Атомпрофспілки узагальнити пропозиції та критичні зауваження, висловлені делегатами З’їзду та в ході звітів і виборів у об’єднаних, первинних профспілкових організаціях, забезпечити їх реалізацію, періодично інформувати членів Профспілки про їх виконання.

 

IMG 8309

 

Головою Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України обрано Валерія Матова.

 

IMG 8328

 

 

 

Прес-центр ФПУ