Изображение 156

 

 

 Голова ФПУ Григорій Осовий взяв участь у роботі V Міжнародної науково-практичної конференції «Управління ризиками в системах менеджменту охорони праці та промислової безпеки. Європейський шлях реформування і вдосконалення організації умов праці», яка проходить Києві 24-26 травня.

 

Організаторами форуму, на який з’їхались фахівці у сфері безпеки та охорони праці з багатьох європейських держав, а також США та країн СНД, вступили Державна служба України з питань праці, науково-виробничий журнал «Охорона праці», серед партнерів – Міжнародна організація праці.

Григорій Осовий виступив із доповіддю на тему: «Актуальні питання майбутнього праці, забезпечення демократичних прав у сфері праці». Він розповів про структуру та повноваження профспілок щодо захисту прав працівників. Назвав інструменти та площадки взаємодії СПО профспілок з Урядом, як соціальним партнером профспілок, організаціями роботодавців, а також роботою профспілок над нормативно-правовими актами, співпраці з парламентарями та діяльності у рамках НТСЕР.

 

Изображение 129

 

- Право на безпечні для життя та здоров’я працівників умови праці – пріоритетне, - зазначив Г.Осовий, - тому профспілки, як правозахисна організація, опікуються цими питаннями. У профспілок є штатні правові інспектори, громадські інспектори, ФПУ тісно співпрацює з Держпраці у рамках укладеного меморандуму про співпрацю.

Голова ФПУ нагадав, що СПО об’єднань профспілок подала скаргу до МОП на Уряд України за те, що КМУ були прийняті зміни до законодавства, які призвели до фактичної заборони доступу інспекторів праці з перевірками до робочих місць. Це суперечить Конвенції МОП, ратифікованої Україною, а також не сприяє усуненню порушень, які створюють небезпеку для життя і здоров’я людей. Профспілки виступають за повернення зазначених прав.

На конференції виступили Роман Чернега - Голова Державної служби України з питань праці, Сергій Савчук - Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні, міжнародні експерти і науковці.

 

Изображение 146

 

Изображение 145

 

Изображение 120

 

 Изображение 149

 

Изображение 124

 

Прес-центр ФПУ