САЙ

 

Актуальні питання соціально-економічного та правового захисту членів профспілок обговорено 1 червня під час робочої зустрічі заступника Голови Федерації профспілок України Володимира Саєнка з головою Комітету з безоплатної правової допомоги при Асоціації адвокатів України Сергієм Вілковим.

 

У зустрічі взяли участь заступник голови Профспілки працівників нафтової та газової промисловості України Сергій Українець та керівник Центру захисту трудових і профспілкових прав Людмила Литвиненко.

На початку зустрічі її учасники підкреслили, що у ФПУ та Асоціації адвокатів України – спільні цілі та напрямки діяльності, головне у яких – захист прав людини, створення цивілізованих умов життя та праці громадян України, зокрема членів профспілок.

«Правовий захист людини праці – пріоритет для профспілок, - наголосив Володимир Саєнко. – Тому Федерація профспілок України зацікавлена у розширенні, розвитку та зміцненню співпраці з правозахисними організаціями, зокрема з такими, як Асоціація адвокатів України».

Заступник Голови ФПУ проінформував представника ААУ про багатогранну діяльність Федерації та її членських організацій в сфері підвищення ефективності та якості соціально-економічного захисту працівників. Зокрема мова йшла про наполегливу та плідну роботу фахівців ФПУ в плані удосконалення Трудового кодексу.

Сергій Вілков заявив, що ФПУ та Асоціація могли б підписати Меморандум про співпрацю. Це надало б правозахисному діяльності як профспілкового руху, так і Асоціації нового імпульсу.

Зокрема, на його думку, така співпраця могла б бути корисною і в сфері правового захисту працівників, і в сфері роботи над Трудовим кодексом та його реалізації на практиці. «Поки ми чекаємо прийняття нового Трудового кодексу, вже зараз збільшена відповідальність за його порушення – це ті 320 000 грн, до 5 років позбавлення волі за нецільове використання коштів тощо, - зазначив він. - У цьому законопроекті ослаблюють позиції профспілок – чомусь так сталося. На мою думку, там є багато позитивного. Якщо проаналізувати європейське трудове законодавство, то багато норм з нього в українському проекті відсутні. Профспілку потрібно виписати окремим розділом, виписати окремі механізми».

 Прес-центр ФПУ

 

САЙ1

 

САЙ3

 

САй2