IMG 8304

 

VI з'їзд Професійної спілки працівників газових господарств України відбувся 19 жовтня.

 

У його роботі взяв участь та виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

Делегати обрали робочі органи З'їзду, заслухали звіт Ради Профспілки працівників газових господарств України з основних напрямків роботи за останні п’ять років, розглянули питання про критичну ситуацію діяльності товариств з газопостачання та газифікації у зв'язку з призупиненням дій рішень НКРЕКП щодо встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу.

 

Звертаючись до учасників форуму, Григорій Осовий охарактеризував ситуацію на енергоринку як таку, що потребує переосмислення: і стосовно визначення розміру тарифів на паливо, і відносно необхідності зміни підходів до технології видобутку та постачанні енергоресурсів.

 

IMG 8261

 

- Політика ФПУ полягає у тому, щоб не допустити зростання вартості життя або послуг для населення без адекватного такому здороженню підвищення заробітної плати. Тому ми з вами виходили на акції протесту і у липні минулого року, і в грудні і в цей рік будемо виходити, - Президія ФПУ вже прийняла рішення 14 листопада провести Всеукраїнську акцію і в Києві і на місцях. Ми будемо боротися за підвищення заробітної плати. Це – магістральний, стратегічний напрямок, з якого ми як представники працівників, - не звернемо, - наголосив Голова ФПУ. Однією із вимог акції буде - обґрунтованість цін і тарифів, доступність їх для населення.   

За його словами, для збереження принципу соціальної справедливості при підвищенні тарифів необхідно передбачати превентивні міри та розробляти механізми соціального захисту тих, кого стосуватиметься таке підвищення. Проте, ніхто не хоче платити більше, і це пов’язано з тим, що за статистичними даними, сьогодні рівень життя майже 70% українців граничить з межею бідності. Тому самі реалії свідчать про те, що обсяг споживання природного газу буде поступово зменшуватись і проходити оптимізація енергозатрат для підвищення конкурентоздатності товарів вітчизняного виробництва.

 

IMG 8316

 

Серед факторів, що впливають на це, було названо приєднання України до європейської енергетичної системи, необхідність запровадження новітніх енергоємних технологій, підвищення вимог до якості палива, пошук альтернативних видів та джерел енергії та ін..

У питанні підвищення тарифів, - як зазначив, Григорій Осовий, має бути діалог. Потрібно наводити об’єктивні аргументи, провести аудит усіх складових витрат газопостачальних компаній, у тому числі рівень зарплати працівників галузі. Вона повинна бути конкурентною сьогодні на ринку, - переконаний профспілковий лідер. У той час, як бізнес робить ставку на дешеву робочу силу, як тільки у наших громадян з’явилась можливість отримувати значно більше за кордоном, вони відразу поїхали туди, де більше платять. Цей тривожний сигнал вплинув на позицію роботодавців і урядовців, з якими профспілки знаходяться у постійному діалозі, зокрема, щодо необхідності підвищення рівня оплати праці. Нарешті з’явилось розуміння того, що, якщо кваліфікованому працівникові платити менше 500 дол. США – це означає безповоротно втратити кадровій потенціал на українських підприємствах. Тепер перед нами постає завдання, яке профспілки будуть послідовно і наполегливо реалізовувати у ході переговорів з укладання нової Генеральної угоди, - яким чином від розуміння необхідності підвищення доходів населення перейти до реального втілення цієї ідеї в життя.

 

IMG 8235

 

IMG 8245

 

На З’їзді обговорено Програму дій Професійної спілки працівників газових господарств України на 2017-2022 роки, ухвалено низку важливих для діяльності профспілки рішень.

Головою Профспілки працівників газових господарств України переобрано Копанічука Сергія Івановича.

 

На цьому З’їзд завершив свою роботу.

 

IMG 8266

 

IMG 8221

 

 Прес-центр ФПУ