im610x343-byudzhe

Державний бюджет України на 2018 рік - пропозиції ФПУ враховано частково

2 січня ц.р.оприлюднено Закон України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 7 грудня 2017 року №2246-VIII.

Закон враховує:

- пакет законів «під бюджет», прийнятих Парламентом, що містять низку змін до національного законодавства, в т.ч. до Бюджетного та Податкового кодексів України;

- зростання ВВП на 3 %, індекс споживчих цін 110,9 %, граничний обсяг державного боргу 60 % ВВП, дефіцит держбюджету 2,4 % ВВП;

- зростання доходів державного бюджету на 19,0 % порівняно з 2017 роком та зростання видатків держбюджету на 17,9 %.

Доходи бюджету, млрд грн
Витрати бюджету, млрд грн
Дефіцит, млн грн
ВВП, млрд грн
Індекс споживчих цін (рік до року), %
2017 рік
77,6
2 845,8*
112,9 %*
2018 рік
80,6
3 332,3**
110,9 %**

* -  Макропрогноз, схвалений постановою КМУ від 31.05.2017 р. № 385, сценарій 1.

** -  Макропрогноз, схвалений постановою КМУ від 01.12.2017 р. № 906, сценарій 1.

Федерація профспілок України здійснювала системні заходи на національному рівні для донесення аргументованої позиції профспілок до влади:

на робочих нарадах у Мінфіні та Мінсоцполітики;

шляхом звернень до профільних парламентських комітетів; народних депутатів України – представників ФПУ у Верховній Раді України С.М. Капліна та В.Є. Івченка (які внесли їх до Парламенту в повному обсязі); Голови підкомітету з питань державного боргу та фінансування державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету С.Я. Рудика; фракцій Партії «Блок Петра Порошенко» та «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;

під час зустрічі з Прем’єр-міністром України В.Б. Гройсманом 7 листопада 2017 р. - до голосування проекту бюджету у Верховній Раді України;

шляхом проведення додаткових консультацій з Мінфіном, Мінсоцполітики та профільними ЦОВВ під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України С. І. Кубіва 30.11.2017 р. - при підготовці законопроекту до другого читання.

Водночас низкою членських організацій ФПУ проведено масові протестні заходи щодо відстоювання принципових пропозицій до головного кошторису держави.

(З повною версією матеріалу можна ознайомитись тут)

Департамент з питань бюджету

та оплати праці апарату ФПУ