стр 4 ОСНОВНОЙ

 

Щорічно 20 лютого відзначається Всесвітній День соціальної справедливості, запроваджений в Україні 2011 року за ініціативи Федерації профспілок України.

 

Скорочення бідності та зміцнення соціальної єдності, впровадження в Україні європейських стандартів життя та вихід України на провідні позиції у світі задекларовано у стратегічних програмних документах країни – Стратегії сталого розвитку «Україна–2020» та Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Водночас глобальною проблемою залишається відсутність комплексного стратегічного бачення державної соціальної політики, перспективних соціальних «маяків» та векторів соціального руху.

Розпочаті Урядом реформи поки не дають бажаних результатів у покращенні життя і добробуту людей. Натомість маємо зростаючу соціально-економічну нерівність і поширення бідності в суспільстві, погіршення умов існування більшості населення, очевидну відсутність справедливості в політиці перерозподілу доходів.

Встановлені розміри основних державних соціальних стандартів та гарантій – мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, мінімальної пенсії за віком є недостатніми в умовах катастрофічного підвищення цін та тарифів на основні соціально значущі та життєво необхідні товари, падіння купівельної спроможності через зменшення реальних зарплат, збільшення розмірів заборгованості із заробітної плати, втрати робочих місць. У громадян виникає відчуття невпевненості у завтрашньому дні, що загрожує посиленням соціальної напруги в суспільстві.

Викорінення бідності, боротьба з нерівністю доходів та захист законних прав та інтересів кожної людини є головними орієнтирами Цілей сталого розвитку (2015–2030), затверджених на Саміті ООН. Відповідно до норм ратифікованої Україною Конвенції МОП № 117 вся політика повинна, передусім, спрямовуватися на досягнення добробуту й розвитку населення.

Керуючись принципами соціальної справедливості, профспілки докладають максимум зусиль для розбудови України як соціальної держави, утвердження в суспільстві соціальної злагоди, реального поліпшення рівня життя громадян. Тільки широкомасштабне і стійке економічне зростання є передумовою забезпечення соціального розвитку та справедливості в суспільстві. Працююча людина має забезпечити своєю працею достатній рівень життя для себе та своєї сім’ї та не бути залежною від допомоги держави.

Для досягнення соціальної справедливості в Україні, подолання бідності й підвищення рівня життя всіх верств населення Федерацією профспілок України напрацьовано низку законодавчих пропозицій з питань забезпечення соціальної справедливості в оплаті праці, соціальному захисті, оподаткуванні, які перебувають на розгляді Верховної Ради України.

ФПУ, як найбільш представницьке профспілкове об’єднання, закликає Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, центральні та місцеві органи виконавчої влади, громадські організації, об’єднавши зусилля, спільно боротися за утвердження соціальної справедливості в суспільстві на основі поваги до прав та законних інтересів громадян, підвищення рівня життя населення, соціальної стабільності в державі, забезпечення кожній людині гідних умов існування та ефективного соціального захисту.

Профспілки переконані, що за умови постійної взаємодії і співпраці влади, бізнесу, громадянського суспільства досягнення в Україні соціальної справедливості є цілком реальним завданням.

 

Федерація профспілок України