РАДА13

 

Які виклики стоять зараз перед профспілками щодо виконання головного їх завдання - ефективного забезпечення соціально-економічного захисту працівників, розвитку соціального діалогу та профспілкового руху? Що потрібно зробити, щоб найбільш активно та надійно захистити принцип соціальної справедливості? На ці та інші актуальні запитання шукали та знаходили відповіді учасники четвертого засідання Ради Федерації профспілок України, що відбулося 29 березня у Києві.

 

РАДА

 

Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

В заході взяли участь заступники Голови ФПУ Євген Драп’ятий, Володимир Саєнко та Олександр Шубін, Представник ФПУ у Верховної Раді України Сергій Каплін, Держсекретар Мінсоцполітики України Віктор Іванкевич, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук.  

 

РАДА14

 

З доповіддю «Про виконання рішень VII З’їзду ФПУ щодо організаційного і фінансового зміцнення Федерації профспілок України, її членських організацій задля посилення ефективності дій на захист прав членів профспілок» виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

РАДА15

 

Профспілковий лідер проінформував присутніх про те, що вдалося  зробити за період після форуму ФПУ.

Зокрема він зазначив:

- «По-перше, нарешті подолано 16-річний спротив різних урядів і ми домоглися об’єктивного визначення прожиткового мінімуму, який є базовим соціальним стандартом для розрахунків зарплати, пенсій, стипендій та соціальних допомог.

- По-друге, вперше в сучасній історії у 2017 році розмір мінімальної зарплати 3200 гривень було встановлено на рівні фактично визначеного прожиткового мінімуму.  Цьогоріч мінімалку встановлено 3723 гривні, однак ми конче маємо домогтися її підвищення до 4100 грн., тобто - до рівня фактичного прожиткового мінімуму.

- По-третє, відновлення другий рік поспіль економічного зростання, хоча й невеликого, та активність профспілок у колективних переговорах дали імпульс до динамічного зростання середньомісячної зарплати (проти 2015 року майже на 70%.), що дозволило зменшити на 15% кількість працюючих «бідняків» із зарплатою нижче прожиткового мінімуму. Водночас на чверть стало більше високооплачуваних працівників  із зарплатою понад 10 тис. гривень».

 

РАДА2

 

Вирішено ще одне питання: з 1 жовтня 2017 року, як того вимагали понад 2 млн. членів профспілок – працюючих пенсіонерів, скасовано оподаткування пенсій. Для всіх інших проведено осучаснення пенсій та запроваджено сталий механізм їх індексації. Відновлено також право на пільгове пенсійне забезпечення для кількох десятків тисяч працівників, які працюють у шкідливих і важких умовах праці, що було однією з основних вимог всеукраїнських акцій протесту. Збільшено розмір страхових виплат потерпілим на виробництві. Робота у цьому напрямку продовжується: на черзі запровадження професійних пенсійних систем другого рівня та додаткове збільшення пенсій для осіб, які мають великий трудовий стаж, проте мали низький заробіток.

Голова ФПУ проінформував також про інші досягнення профспілок. При цьому він наголосив:

- Багато чого з наміченого поки не вдалося досягти. Це, перш за все, забезпечення сталої роботи і збереження робочих місць. Структурні реформи у галузях та надто повільні темпи економічного зростання залишають без роботи понад 1,7 млн. працівників і ще  сотні тисяч   зайняті неповний робочий день.

 

РАДА3

 

Державні органи і роботодавці не справляються з проблемою зростання заборгованості із зарплати. Залишаються дискримінаційними умови оплати праці в бюджетних організаціях. Незважаючи на зусилля і вимоги профспілок, не відновлено санаторно-курортне лікування працівників та їх дітей, а також студентської молоді.

Правда, реформований Фонд соціального страхування значно збільшив на цей рік фінансування відновлювального лікування в реабілітаційних відділеннях, і цим працівникам треба скористатися. Масово порушуються трудові права працівників, посилюється наступ й на профспілкові права, не досягнуто жодних поступок з боку влади на профспілкові вимоги щодо зупинення зростання цін і тарифів, які з’їдають ріст зарплат та пенсій. Все це вимагає від ФПУ і членських організацій посилення свого потенціалу впливу на події, виклики та загрози, мобілізації ресурсів і консолідації дій на захист прав та інтересів спілчан.

Тому не випадково VII-й  з’їзд виділив у Стратегії діяльності окремий розділ «Сильні профспілки – ефективний захист» та поставив перед нами відповідні завдання.

 

РАДА4

 

Григорій Осовий окреслив головні завдання, які зараз стоять перед ФПУ, її членськими організаціями.

Заслухав та обговорив доповідь Голови ФПУ, Рада Федерації профспілок України зазначила, що для дієвого профспілкового реагування на зміни, що відбуваються в умовах реформ та соціально-економічної трансформації суспільства, нагальним завданням ФПУ, її членських організацій є їх організаційне та фінансове зміцнення з метою посилення ефективності дій профспілок, консолідації профспілкового руху, збереження його єдності.

Реформування країни та триваюча війна на Сході України спричинили значні економічні і соціальні проблеми. Реалії у багатьох випадках не відповідають очікуванню, а рівень життя переважної частини громадян не покращився, що відображається як на суспільних настроях загалом, так і на громадських організаціях, зокрема профспілках.

 

РАДА6

 

 Порушуються конституційні права людини праці, скасовуються та обмежуються соціальні гарантії і стандарти, на багатьох підприємствах, у т.ч. транснаціональних кампаніях, відбувається пряме нехтування інтересами людини праці. Зруйновано соціальну систему оздоровлення та лікування працюючих та членів їхніх сімей. Ріст цін, зокрема на продукти харчування, товари першої необхідності нівелює зростання трудових доходів працюючих. Під гаслами реформ, оптимізації та реорганізації відбувається скорочення працюючих, ліквідація підприємств та профспілкових організацій. Водночас зберігається таке ганебне явище, як зростання заборгованості із виплати заробітної плати працівникам.  

 

РАДА7

 

Результати правозахисної роботи профспілок свідчать, що у період після VІІ З’їзду відбулося порушення трудових прав майже 400 тис. працівників. Влада практично не реагує на колективні звернення та масові акції протесту працівників. За правозахисну діяльність та активні дії профспілкові організації останнім часом зазнають утисків своїх прав шляхом законодавчого та нормативного ускладнення їх діяльності, на профспілкових активістів чиниться тиск. У таких умовах у 2016–2017 рр. чисельність членів профспілок, що входять до складу ФПУ, скоротилася більше як на 700 тисяч осіб, і на 6,08 тис. менше стало первинних профспілкових організацій.

Перед Федерацією профспілок України, її членськими організаціями постало спільне завдання щодо організаційно-фінансового зміцнення, консолідації профспілкового руху, збереження його єдності та пошуку нових шляхів посилення ефективності діяльності профспілок.  

 

РАДА22

 

Враховуючи вищевикладене, Рада Федерації профспілок України прийняла відповідну Постанову.

Було також заслухано та обговорено питання «Про наступ на права профспілок, у тому числі майнові». З інформацією з цього питання виступили заступники Голови ФПУ Євген Драп'ятий та Володимир Саєнко.

 

РАДА8

 

РАДА9

 

Під час засідання Ради ФПУ обговорено інші актуальні питання, серед яких «Про затвердження звіту про виконання бюджету ФПУ за 2017 рік та бюджету ФПУ на 2018 рік», «Інформація про роботу Контрольно-ревізійної комісії у 2017 році», «Про Стратегію інформаційної діяльності ФПУ на 2018–2021 роки».

 

РАДА11

 

Більш детальну інформацію читайте на нашому сайті.

 

Прес-центр ФПУ