Изображение 105

 

Принципова розмова щодо шляхів організаційного і фінансового зміцнення профспілок, а також необхідності їх представництва та участі у виборах до державних і місцевих органів влади відбулася 14 червня під час засідання Ради Об'єднання профспілок, організацій профспілок м. Києва.

 

 У роботі взяв участь та виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

  З питання про організаційне і фінансове зміцнення профспілкової діяльності виступив Голова Київської міськпромради Валентин Мельник.

 У його доповіді наголошувалось на недостатньому рівні соціального діалогу та відсутності конкретних дій влади задля створення нових робочих місць та відродження вітчизняної економіки. Він зазначив, що лібералізація соціально-трудових відносин і ліквідація державного контролю призвели до низького рівня зайнятості населення, тіньової економіки, низьких соціальних стандартів, заборгованості з виплати заробітної плати, а також великому у порівнянні з доходами працюючих росту вартості життя. Під гаслами реформ відбувається ліквідація підприємств та профспілкових організацій.

 

Изображение 080

 

У той самий час влада практично не реагує на колективні звернення та масові акції протесту працівників. А за свою правозахисну діяльність та активні дії профспілкові організації останнім часом зазнають утисків своїх прав, зокрема через законодавче і нормативне ускладнення їх діяльності.

 

Виступаючи перед присутніми Голова ФПУ порушив низку актуальних питань, що стоять сьогодні перед профспілками, а саме про необхідність розв’язання проблем, які пов’язані з визначенням правового статусу майнових об’єктів, які належать профспілкам. Сьогодні зранку на засіданні Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку ПЕК, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності під головуванням Першого віце-прем'єр-міністра, міністра економічного розвитку і торгівлі Уукраїни Степана Кубіва Голова ФПУ наголосив, що профспілками був напрацьований відповідний законопроект, покликаний розставити усі крапки над "і” у цьому вкрай болючому для профспілок питанні.

 

Изображение 050

 

Однак, через неготовність Фондом держмайна представити на розгляд Комітету свій проект документу, альтернативний профспілковому, розгляд цього питання було фактично зірване. Не зважаючі на це, ФПУ й надалі на усіх рівнях відстоюватиме власну позицію, яка полягає у тому, що всі майнові об’єкті, які на сьогодні знаходяться у власності профспілок, належать їм по праву, а стосовно тих, які за рішеннями судів вже були визнані державною власністю, буде пропонуватись на договірних засадах з Урядом визначати, яким чином вони будуть використовуватись.

 

Изображение 108

 

- Майно профспілок є їх безперечною і непорушною власністю, - підкреслив Голова ФПУ, - тому ми маємо довести, що зазначені об’єкти є профспілковими й свого часу були передані нам, як правонаступникам союзних організацій (ще 1990 року) цілком законно, прозоро і справедливо. Тому справою честі ми вважаємо підняти свій голос на захист правди. А будь-які «рейдерські» спроби захоплення профспілкового майна відкидаємо! - наголосив профспілковий лідер.

 

Изображение 060

 

З приводу організаційно-фінансового зміцнення діяльності профспілок Г.Осовий акцентував на необхідності виконання рішень останнього VІІ З’їзду ФПУ, спрямованих на проведення внутрішньої модернізації як Федерації так і її членських організацій з метою більш дієвої участі профспілок у сучасних суспільно-політичних процесах.

- На часі – визначення ідеології та політики дій профспілкових організацій, утвердження їх правозахисного типу, зміцнення фінансової основи діяльності профспілок, - наголосив Г.Осовий.

Під час дискусії йшлося про необхідність внесення змін до діючого законодавства про діяльність профспілок, колективні договори та систему соціального страхування, а також - підвищення виконавської дисципліни та ефективності солідарних дій профспілок на захист прав спілчан.

 

Изображение 124

 

Радою було ухвалено Постанову стосовно участі профспілок столичного регіону у виборах до державних та місцевих органів влади. У ній зокрема зазначається, що це надасть можливість профспілкам отримати додаткові важелі впливу на владні структури з метою посилення захисту прав та інтересів людини праці.

Коментуючи таку позицію, Голова ФПУ наголосив на необхідності прийняття консолідованого рішення щодо дієвої  і результативної участі профспілкових організацій у політичних процесах. Наприкінці свого виступу він відповів на запитання членів Ради.

 

Изображение 125

 

Изображение 082

 

DSC 0015

 

Прес-центр ФПУ