АГ

Підтримувати і надалі всі профспілкові акції щодо зниження тарифів і цін на газ, електроенергію, житлово-комунальні послуги, відновлення державного регулювання цін на соціальні товари. Взяти під профспілковий контроль проведення індексації пенсій для працівників торгівлі, які мають великий стаж проте отримували маленьку заробітну плату. Ці та інші важливі рішення прийнято 18 липня під час засідання Центральної ради Профспілки працівників і підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг.

АГ1

На засіданні виступив заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий, який проінформував про діяльність та плани ФПУ щодо  підвищення ефективності захисту прав профспілок, у тому числі майнових.

Головним у порядку денному було питання «Про виконання рішень шостого з"їзду ВПТ та завдання на поточний момент».

У доповіді Голови Профспілки Тетяни Ясько, виступах зазначалось, що за цей період очікування і реалії у багатьох випадках не справдилися, а рівень життя переважної частини громадян не покращився, що відбивається як на суспільних настроях загалом, так і на громадських організаціях, зокрема профспілках. Порушуються конституційні права людини праці, скасовуються та обмежуються соціальні гарантії і стандарти, на багатьох підприємствах, у т.ч. і торгівлі відбувається пряме нехтування інтересами людини праці. Зруйновано соціальну систему оздоровлення та лікування працюючих та членів їх сімей. Ріст цін, зокрема на продукти харчування, товари першої необхідності нівелює зростання трудових доходів членів профспілки.

АГ2

Під гаслами реформ, оптимізації та реорганізації відбувається скорочення працюючих, ліквідація підприємств та профспілкових організацій. Влада практично не реагує на колективні звернення та масові акції протесту працівників. За правозахисну діяльність та активні дії профспілкові організації останнім часом зазнають утисків своїх прав шляхом законодавчого та нормативного ускладнення їх діяльності, на профспілкових активістів чиниться тиск.

АГ3

Після обговорення цього питання було ухвалено відповідну постанову, у якій зокрема наголошується: спрямовувати зусилля профспілкових організацій усіх рівнів на зростання довіри до профспілки та формування усвідомленого профспілкового членства, розглянути на засіданні Центральної Ради стан виконання Галузевої Угоди, укладення колективних договорів і соціального діалогу з роботодавцями, ввести в практику роботи профспілки у разі використання всіх внутрішніх засобів захисту порушених прав, подання відповідних скарг до Європейського суду з прав людини.

АГ4

Під час засідання було обговорено ряд інших важливих питань.

Прес-центр ФПУ