Изображение 1629

 

Основне для ФПУ – посилення потенціалу профспілок у правозахисній роботі та зміцнення інформаційної складової у профспілковій діяльності, - на цьому було зроблено акцент під час перемовин керівництва ФПУ з представниками місії датських профспілок, що відбулися 8 листопада у ФПУ.

 

Ця робоча зустріч була проведена за ініціативою датської сторони та носила консультативний характер з метою визначення напрямів подальшої співпраці ФПУ, Конфедерації профспілок Данії, об’єднання робітників Данії і датської профспілки 3F у рамках реалізації проекту МОП, одним з компонентів якого є розбудова соціального діалогу в Україні.

З боку ФПУ у засіданні взяли участь Голова Григорій Осовий, його заступники Олександр Шубін та Євген Драп’ятий, керівники структурних підрозділів апарату ФПУ: Управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання, Департаменту правового захисту департамент міжнародних зв’язків Управління фінансів, Департаменту з питань бюджету та оплати праці, Департаменту з питань економічного розвитку та ціноутворення, а також Національний координатор проекту Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні.

 

Изображение 2112

 

Датські колеги відзначили високий інтелектуальний та організаційний потенціал ФПУ, зокрема проявлений у ході співробітництва у рамках реалізації попередніх спільних проектів, тому за їх оцінкою, ФПУ має можливість брати дієву участь у впровадженні наступних міжнародних проектів у сфері праці. Для цього шляхом проведення опитування серед спілчан буде визначено найбільш актуальні питання, що потребують вирішення, на основі чого місія сформує перелік рекомендацій, які у разі їх затвердження МОП, знайдуть своє практичне втілення у реалізації спільних міжнародних проектів.

Під час обміну думками з української сторони наголошувалось на необхідності посилення інституційних спроможностей профспілок та переході від їх «сервісної функції» до правозахисної.

 

Изображение 2156

 

- Ефективний захист людини праці та підвищення обізнаності спілчан щодо своїх трудових прав на сьогодні стають пріоритетними, - наголосив Є.Драп’ятий. - Нам потрібна підготовка правових і технічних інспекторів, збільшення їх чисельності, підготовка профспілкових адвокатів, які б захищали інтереси членів профспілок у судах. Також існує потреба у інтенсифікації інформаційної роботи, створенні додаткових площадок для поінформування спілчан про свої трудові права, що сприятиме збільшенню профспілкового членства, підвищить його мотивацію.

 

Изображение 1656

 

- Для нас на сьогодні є надважливим підвищення рівня проведення правозахисної роботи та спрямування її на конкретних членів профспілок, - зазначив Г.Осовий. - Назріла необхідність створення у регіонах при об’єднаннях профспілок Центрів правової допомоги, де люди могли би отримати консультацію, правову допомогу, в тому числі і адвокатський захист. Якщо існує такий досвід у наших побратимів за кордоном, нам було б дуже корисно вивчити його та застосовувати ці інновації у своїй роботі. - Співпраця українських і датських профспілок має принести максимальну користь спілчанам, - наголосив лідер вітчизняного профспілкового руху.

 

Пропозиції ФПУ буде сформульовано та передано на розгляд учасників тематичного семінару, який запланований на грудень ц.р.

 

 

Изображение 1658

 

Изображение 2096

 

Прес-центр ФПУ