21 листопада – День Гідності та Свободи!

vilni tvoryty maybutnye

21 листопада в Україні відзначається одне із знакових свят – День Гідності та Свободи, офіційно започаткований у 2014 році на честь двох революцій: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013-2014 років.

День Гідності та Свободи символізує утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття.

Як відомо, 21 листопада 2013 року розпочались перші протести української громадськості у відповідь на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

У ці дні ми вшановуємо громадянський подвиг, патріотизм і мужність людей, які виступили на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

З перших днів мирного протесту Федерація профспілок України опинилася в центрі буремних подій. Столичний Будинок профспілок став дахом над головою для мітингувальників. Тут було налагоджено відпочинок, обігрів, надання харчування учасникам протесту та медичної допомоги постраждалим. Саме тут розташувався й Штаб національного спротиву. Одночасно профспілкові працівники продовжували свою щоденну роботу, гарантуючи мітингувальникам своєю присутністю на робочих місцях захист від нападів силовиків.

Трагічні події 18-20 лютого 2014 року на майдані Незалежності призвели до втрати багатьох людських життів героїв, яких народ назвав «Небесною сотнею». У полумї пожежі було знищено Будинок Федерації профспілок України.

Образ нескореного Майдану постійно асоціювався з Будинком профспілок під час телевізійних трансляцій на провідних телевізійних вітчизняних каналах та за кордоном, демонструючи велич і незламність національного духу. Профспілковий будинок, як і сам Майдан, у багатьох країнах світу перетворився не тільки на символ Революції гідності, а й прагнення людей до свободи, демократії і кращого майбутнього.

Відновлений Будинок профспілок став справжнім символом відродження України. Нині до нього повернулися і працюють профспілкові організації, що входять до складу ФПУ. Відкрито Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану, де у ці дні проходитимуть тематичні заходи.

Доленосні події нашої новітньої історії згуртували весь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності України, її стабільного розвитку в європейському співтоваристві, досягнення гідного рівня життя. Відзначаючи День Гідності та Свободи, ми сповнені гордістю за наших співвітчизників, які понад усе цінують свободу і гідність та продовжують боронити незалежність України від зовнішньої агресії. Цьогоріч заходи з відзначення Дня Гідності та Свободи проходять під гаслом "Вільні творити майбутнє".

Федерація профспілок України закликає членські організації взяти участь в урочистостях та меморіальних заходах з нагоди Дня Гідності та Свободи.

Слава Україні!  Героям слава!

Архiв
<< < Грудень 2019 > >>