DSCN0160

 

Пунктом  2.22 чинної Генеральної угоди визначено зобов’язання Уряду щодо зменшення грошового розриву між посадовим окладом (тарифною ставкою) працівника І тарифного розряду ЄТС та мінімальною заробітною платою. Проте, з 1 грудня 2013 року Уряд, всупереч домовленостей за Генугодою, не здійснив підвищення базового тарифного розряду, як наслідок – грошовий розрив збільшився з 295 до 366 гривень.

В порушення зазначеного пункту 2.22 чинної Генугоди, Кабінетом Міністрів України подано до Верховної Ради України проект закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (схвалений Парламентом 16.01.2014), в якому фактично закладено збільшення грошового розриву між базовим тарифним розрядом ЄТС та мінімальною заробітною платою.

У результаті невиконання Урядом зобов’язань, визначених у чинній Генеральній угоді, порушено права понад 4 млн. працівників бюджетної сфери на належну оплату праці.

 

У зв’язку з цим, СПО об’єднань профспілок звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням якнайшвидше, але не пізніше ніж це передбачено Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», провести консультації представників сторін Генеральної угоди для віднайдення рішення щодо усунення зазначеного порушення.

 

Як повідомлялося раніше, з метою позитивного вирішення питання питання, ФПУ спільно з всеукраїнськими профспілками працівників бюджетної сфери звернулися до Президента України В.Ф. Януковича та в.о. Прем’єр-міністра України С.Г. Арбузова, а також до Голови НСПП О.Я. Окіса з проханням сприяння доконфліктному врегулюванню ситуації в оплаті праці працівників бюджетної сфери.

Крім того, в.о. Голови ФПУ Г.В. Осовий спільно з головами всеукраїнських профспілок працівників бюджетної сфери звернувся до Співголови НТСЕР від сторони органів виконавчої влади С.Г. Арбузова та Співголови НТСЕР від сторони роботодавців Д.В. Фірташа з проханням невідкладно розглянути питання оплати праці працівників бюджетної сфери за ЄТС у 2014 році на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

 

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ