265ef18fc397687e559dc043ea66c55f

 

Затримок з перерахуванням коштів на лікування не повинно бути!

Саме такою була позиція представника профспілок в Уряді Голови ФПУ Григорія Осового під час обговорення на останньому засіданні Кабінету міністрів проблеми фінансування діяльності санаторно-курортних закладів.

Проблема полягає у несвоєчасному перерахуванні органами Державного казначейства за платіжними дорученнями Фондів загальнообов’язкового соціального страхування коштів на потреби санаторіїв, які по договорах з Фондами надають послуги застрахованим особам.

Інколи такі затримки тривають по декілька місяців і це заважає санаторно-курортним закладам добре організувати лікування застрахованих осіб: закупити медикаменти, забезпечити людей продуктами харчування, а медперсонал заплатою, розрахуватися за комунальні послуги тощо.

- Ми на сьогодні підняли увесь світ, - сказав Г. Осовий, - я як до недавнього голова Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, дирекція Фонду, ФПУ постійно звертались до контролюючих органів, до керівників держави стосовно вирішення зазначеної проблеми. Нещодавно Рада ФПУ на своєму засіданні ухвалила відповідне звернення до керівників держави: і Президента Україні, і Голови ВР, і керівника Уряду, і ось тільки зараз ми побачили результат. 9 липня завдяки нашим спільним зусиллям було погашено борги за 2013 рік і зроблено відповідні розрахунки на 1-й квартал 2014 року. Нарешті ми достукались.

На жаль, проблема допоки ще не є остаточно вирішеною, оскільки сума заборгованості лишається доволі суттєвою, - нагадав Голова ФПУ, - тому я у своєму виступі на засіданні Кабінету міністрів сказав, що управління такими процесами у ручному режимі є неприпустимим. Тут потрібно виключити можливі зловживання з боку посадових осіб, оскільки кошти, перераховані роботодавцями на потреби застрахованих осіб, згідно з діючим законодавством, можуть бути використані виключно за цільовим призначенням. А саме: на оплату працівникові (у разі настання страхового випадку) його лікування за путівкою, реабілітації після травми на виробництві, отримання матеріальної допомоги, або інших соціальних послуг.

Потрібно чітко усвідомити, що кошти, перераховані на потреби соціального страхування, не є бюджетними, у них інше призначення – це внесок самих застрахованих осіб, який вони вклали в своє соціальне страхування. Завдання полягає у тому, щоб при нинішньому дефіциті бюджету соціальні кошти не розчинились і не пішли на будь-які інші потреби. Саме цим у системі загальнообов’язкового соціального страхування опікуються профспілки, які у правліннях Фондів представляють інтереси застрахованих осіб (найманих працівників).

Представник профспілок вніс пропозицію додати до проекту постанови Уряду пункти, які б унормовували обслуговування Державним казначейством коштів Фондів соцстраху.

Для цього, як вважають профспілки, потрібно, по-перше:

- обслуговувати кошти від Фондів у строгому порядку черговості їх надходження, а не вибірково;

- по-друге, термін перерахування таких коштів не повинен перевищувати двох тижнів, чого є цілком достатнім для проведення Держказначейством необхідних операцій;

- і по-третє, як запобіжний захід профспілки запропонували, щоб кошті Фондів акумулювались в казначействі на окремому спеціальному рахунку, оскільки вони є власністю застрахованих осіб і не можуть бути використані на будь-які інші цілі.

- Такою є європейська практика, – підкреслив Г.Осовий.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ