ЗАХ

З метою належного соціального захисту мобілізованих працівників та членів їх сімей Голова ФПУ Осовий Г.В. звернувся до Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. з проханням прискорити прийняття зазначеного нормативно-правового акту, передбачивши в ньому щомісячну виплату такої компенсації, щоб сім’ї мобілізованих працівників, які вже не один місяць знаходяться в армії чи беруть участь у військових діях, не залишилися без засобів існування.

До Федерації професійних спілок України продовжують надходити звернення від профспілкових організацій щодо відсутності порядку здійснення компенсації середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації.

Інформуємо, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації», який прийнято 20 травня 2014 року, до статті 119 Кодексу законів про працю України внесено зміни, відповідно до яких за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігається місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації.

Порядок здійснення такої компенсації має визначатися Кабінетом Міністрів України. Однак оскільки на сьогодні зазначений порядок не прийнято, роботодавці відмовляються здійснювати виплату вказаних коштів, мотивуючи їх відсутністю.

Департамент правового захисту