Концепція податки 3

Концепція реформування податкової системи України нагадує діжку меду, у яку поклали декілька ложок дьогтю. Так образно охарактеризував запропонований Урядом документ В.о. Голови ФПУ, Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Сергій Кондрюк під час круглого столу «Урядовий пакет комплексних змін у податковій системі України (Концепція реформування податкової системи України)», що відбувся в Інформаційному агентстві «ЛігаБізнесІнформ».

 

«Що стосується оподаткування трудових доходів, ми неодноразово звертали увагу на те, що принцип оподаткування саме доходів, а не прибутку від праці, є хибним і дискримінаційним по відношенню до бізнесу, - наголосив Сергій Кондрюк. -  Хочу нагадати, що існують державні соціальні гарантії, які передбачають вилучення з суми оподаткування неоподаткованого мінімуму, але не  17 гривень, а в розмірі прожиткового мінімуму.  Хотів би також нагадати, що сьогодні мінімальна заробітна плата на 364 гривні менше ніж прожитковий мінімум. І держава умудряється із цієї штучно заниженої мінімальної зарплати ще брати податки! Це саме що із збиткового бізнесу ще й брати податки! Напевне, це є достатньо серйозною помилкою».

В.о. Голови ФПУ зазначив також: виглядає просто дивним той факт, що в умовах, коли держава розпродає залишки свого державного майна, проводить масштабну приватизацію, Уряд хоче довести, що держава є кращим управлінцем ніж недержавні інститути. «Ви пропонуєте одержавити соціальне страхування, перетворити єдиний соціальний внесок в податок, - сказав він. -  Це, м’яко кажучи, суперечить Концепції Міжнародної організації праці, яку ратифіковано Україною, не відповідає європейської практиці, до якої ми з вами прагнемо. Нагадаю, що аналогічне одержавлення вже відбулось у Росії. І на ці граблі нам, напевне, не потрібно наступати, бо держава, безумовне, поглине всі соціальні внески, і те, що має поступати у Пенсійний фонд і соціальні фонди. Один факт. Сьогодні, щоб заробити мінімальну пенсію, треба мати мінімальну заробітну плату 3093 гривні. Тому, не чіпаючи мінімальну зарплату і інші заробітні плати, ви хочете збільшити їх оподаткування, не гарантуючи відповідних виплат через соціальні фонди. Це не просто передчасно, це може викликати соціальний колапс у країні. Мій висновок - у цьому вигляді «реформа» обвалить Пенсійний фонд, знекровить державний/місцевий бюджет, підірве платоспроможність і так невеликої зарплати і законсервує тіньову економіку. Бізнес в чергове проковтне черв'яка-преференції, а бюджетний гачок виплюне - далі держава і бізнес спробують додоїти дефіцит за рахунок легальних зарплат. Однак на заваді їм стане Національний Соціальний Майдан, який вже по дорослому спитає за всі знущання над Людиною Праці».

У круглому столі також взяли участь Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус,  представники бізнес-структур, громадських організацій та провідні експерти.

Учасники засідання підтримали ідею скорочення кількості податків, а також погодилися з урядовими намірами зменшити ставки єдиного внеску та податку на доходи фізичних осіб та запропонували проводити ці зміни одночасно з Пенсійною реформою.

Окрім того, учасники круглого столу винесли на обговорення пропозицію внести до даної Концепції обмеження розрахунків готівкою, запровадження використання бізнесом реєстраторів розрахункових операцій та введення загальнообов’язкового декларування доходів та витрат при одночасному посиленні відповідальності за неподання таких декларацій.

Активне обговорення викликала позиція щодо реформування системи оподаткування аграріїв. Так, зокрема, було запропоновано здійснювати реформи, враховуючи спрямованість підприємств на рослинництво чи тваринництво. А от створення Служби фінансових розслідувань, яке передбачене Концепцією, учасники засідання вважають прийнятною ідеєю, однак, законопроект щодо її створення, на їх думку, потребує детального доопрацювання.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ