ГЛАВ1 

 

Загострення соціально-економічної ситуації в Україні та необхідні адекватні дії профспілок по захисту трудових і соціальних прав та інтересів членів профспілок буде обговорено під час Президії ФПУ, що відбудеться 28 серпня. Про це повідомив В.о. Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

 

- Безперечно, можна було б підготувати пропозиції профспілок щодо цих актуальних питань, сидячи у київських кабінетах, - зазначив Сергій Кондрюк. – Але ми прийшли до висновку, що необхідне тут радитись безпосередньо з трудовими колективами, з профспілковим активом на місцях. Тому заплановано низку зустрічей, які відбуваються останні два тижня. Дуже цікавої була, наприклад, зустріч в Національному науковому центрі «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» у місті Глеваха. Відбулись також зустрічі з профспілковим активом ПАТ АК «Київводоканал», Трипільської ГЕС, Київського картонно-паперового комбінату. На них ми інформуємо профактив про дії, що здійснює Федерація профспілок України у відповідь на загрози, які створено нинішньою соціально-економічною ситуацією, говоримо про певні наші плани і відверто обговорюємо ті проблеми, з якими ми самі справитися не можемо і пропонуємо не тільки «звірити наші годинники» щодо розуміння проблем, а й спільно знайти можливість солідарних дій на захист трудових і профспілкових прав». 

 

В.о. Голови ФПУ зазначив також, що ці зустрічі проходять достатньо бурно.

 

 - Як стверджують керівники профспілкових організацій, вони дуже рідко, а подекуди вперше бачать у своїх колективах представників Федерації профспілок України, - підкреслив він. -  Тому вони намагались виплеснути всі накопичені турботи і негаразди. Під час бесід мова йшла про необхідність та важливість розподілу зон відповідальності між ФПУ, галузевими, регіональними та первинними профорганізаціями. Але головне – що ми маємо робити разом. На таких дискусіях власне і відпрацьовується певні консолідовані дії профспілок, які і будуть покладені в основу рішень Президії ФПУ по активізації діяльності у цих кризових умовах.

 

 - А які саме теми обговорювались під час таких зустрічей з профактивом?

 

 - Варто назвати два важливих додаткових питання. По-перше, членів профспілок цікавить питання: яким повинна бути участь профспілок у позачергових парламентських виборах? Чи ми маємо бути поза політикою, чи прийняти умови якось політичної партії, яка у своєї програмі буде відстоювати ті позиції, які близькі профспілкам, і через неї просувати наші ідеї і програмні питання? В ході дискусій переважна більшість наших співрозмовників наполягали на тому, що профспілки не мають залишатися осторонь виборчої кампанії і чітко визначити свою позицію.

 

 Друге питання, яке ми обговорювали, стосується відродження Будинку профспілок.  Дуже складно говорити про солідаризацію фінансової допомоги на його відбудову в умовах, коли ці гроші потрібні для допомоги нашим спілчанам, які знаходяться в зоні АТО, коли люди, втративши роботу, залишаються без засобів існування. Але ми просто не маємо права допустити, щоб певні бізнесові кола скористались ситуацією для відкриття на місці Будинку профспілок торгово-розважального центру чи щось на зразок цього. Нам всім спільно треба більш активно діяти для відродження Будинку профспілок. Впевнений, цю та інші актуальні проблеми ми вирішімо, якщо за них взятися разом, якщо діяти спільно.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ