ПРЕС

 

Об'єднання профспілок і роботодавців вимагають від українського Уряду відкликати з парламенту законопроект «Про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» як ліквідуючий існуючу систему загальнообов'язкового соцстрахування. Про це заявив Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий на прес-конференції «Куди спливають 30 млрд. гривень страхових коштів?», яка відбулась 30 вересня. В заході також взяли участь головний лікар санаторію «Хмільник» Олександр Галаченко, директор ДЮСШ Мирослав Грабовецький, голова комісії з соціального страхування одного з підприємств Микола Береговий.

 

Григорій Осовий проінформував представників ЗМІ про те, що система загальнообов’язкового державного соціального страхування надає матеріальне забезпечення та послуги понад 30 млн. застрахованим особам та є однією з ключових складових системи соціального захисту і запорукою соціального миру і суспільної злагоди в Україні. Не в останню чергу завдяки тому, що понад 14 млн. працівників і 1.5 млн. роботодавців сплачують єдиний соціальний внесок та здійснюють управління страховими фондами збудована на кращих європейських зразках система соціального страхування.  Вона забезпечила фінансову стійкість і гарантованість виплат навіть у найскладніші часи політичних та економічних криз, зокрема і кризи 2008-2009 років. Таким чином, підкреслив Голова ФПУ, завдяки діяльності фондів соцстраху, людина в Україні певною мірою відчуває себе захищеною.

Проте, наголосив профспілковий лідер, останнім часом, аргументуючи надзвичайністю ситуації, влада розпочала наступ на базові засади соціального страхування, спрямований на «одержавлення» фондів соціального страхування. Головна мета таких дій – позбавити фонди демократичної самоврядності та централізувати управління системою страхування. Як відомо, з липня 2014 року право затверджувати бюджети фондів соціального страхування вже перейшло до Кабінету Міністрів України. Тим же липневим законом з двох фондів соціального страхування було вилучено 2 млрд. грн. Наступними «новаціями» влади є включення коштів соціального страхування до державного бюджету та цілковита ліквідація самоврядних фондів.

АВ1

 

«Те, що запропоновано Урядом, - це спроба перекреслити ряд надбань, які ми здобули вибудовуючи українську модель соціального страхування на європейських зразках, - заявив Голова ФПУ. - Ми вкрай обурені та занепокоєні бажанням Уряду включити до складу Державного бюджету України кошти фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування та ліквідувати норми санаторно-курортного лікування, дитячого оздоровлення, часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв та інших закладів. Вважаємо, що припинення фінансування цих закладів за рахунок коштів соціального страхування призведе до катастрофічних наслідків. Адже більшість працівників не в змозі самостійно, повноцінно та якісно оздоровлюватися самі та оздоровлювати власних дітей. Окреме питання викликає процес реабілітації працівників після отримання професійних захворювань, нещасних випадків на виробництві та інші. Як наслідок, будуть зростати втрати робочого часу через хворобу, оплата яких фінансується за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Фактично роботодавці та профспілки, як сторони управління зазначеним Фондом, не матимуть можливості впливати на перспективні завдання Фонду, втратять контроль за цільовим використанням коштів Фонду на місцях, формуванням і використанням резерву коштів для забезпечення фінансової стабільності Фонду».

АВ

 

Кому ж пропонується передати управління коштами трьох фондів соцстраху, які акумулюють сьогодні 30 млрд. гривень? Урядом пропонується створити центральний орган виконавчої влади таким чином, щоб державний орган управляв коштами соціального страхування. Фактично мова йде про ліквідацію всіх існуючих фондів соцстраху. За словами Григорія Осового, урядовий законопроект «вдарить» по соціальним правам і гарантіям близько 30 млн. українських громадян, які в даний час отримують послуги або матеріальну допомогу в системі соціального страхування. Як зазначив голова Федерації профспілок України, законопроект пропонує ліквідувати фонд соціального страхування і відсторонити від управління та здійснення контролю за соціальним страхуванням працівників та роботодавців. За його словами, урядовий законопроект фактично передбачає одержавлення системи соціального страхування шляхом створення непрозорої  державної структури з єдиним державним управлінням, яка на свій розсуд розпоряджатиметься страховими коштами, що платять працівники та роботодавці.

Крім того, після ухвалення урядового законопроекту можуть припинити своє існування більшість санаторно-курортних установ, в яких працюють 9,5 тис. співробітників, без фінансування залишаться більше 500 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, в яких навчаються 165 тис. дітей.

Голова Федерації профспілок підкреслив, що в разі ухвалення цього законопроекту в 5 разів знижується розмір щорічного підвищення страхових виплат потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві і профзахворювання (раніше виплати підвищувалися на 100% темпів зростання середньої зарплати в країні, а пропонується підвищувати лише на 20%) , в 4 рази зменшується розмір одноразової компенсації потерпілим від нещасного випадку, яким встановлено постійний втрата професійної працездатності (замість нинішніх 82,8 тис. грн пропонується виплачувати тільки 20,7 тис. грн).

«Ми переконані, що подібні рішення, які приймаються без будь-яких консультацій із суспільством є вкрай небезпечними для крихкого соціального миру та вже найближчим часом можуть негативно вплинути на права застрахованих осіб і рівень їх соціального захисту, - наголосив Григорій Осовий. - Зокрема, вже наступного року, напевно, не вистачатиме коштів на виплати допомоги по безробіттю та оплату лікарняних листків. Федерація профспілок та інші національні профспілкові об'єднання виставляють ультиматум Кабінету міністрів, а саме - відкликати законопроект, який був внесений урядом без проведення соціального діалогу, без попереднього обговорення. Саме тому, прагнучи забезпечити ведення нормального діалогу щодо формування та реалізації державної політики в сфері соціального страхування та беручи до уваги домовленості, досягнуті сторонами профспілок, роботодавців і органів влади при укладанні Генеральної угоди, ми вимагаємо неухильного дотримання цих домовленостей та забезпечення публічної дискусії, яка дозволить визначити концептуальні засади модернізації системи соціального страхування».

Щодо можливого подальшого розвитку подій, то Голова ФПУ сказав, що 7 жовтня відбудеться Всеукраїнський форум профспілок «За гідну працю і добробут людини», на який профспілки запрошують Прем’єр-міністра України, членів Уряду, роботодавців для обговорення актуальних та важливих питань соціально-економічного захисту людини праці, у тому числі, і питання реформування системи державного соціального страхування. «Або ми повертаємось у русло цивілізованого соціального діалогу і обговорення тих ініціатив, які проводить Уряд, або профспілки вимушені будуть діяти у той спосіб, який визначено законом, як правозахисна організація, використовуючи всі інструменти відстоювання і захисту законних прав та інтересів працівників», - підкреслив Григорій Осовий.

 

АВ2

         Про важливість санаторно-курортного лікування, медичної реабілітації хворих та дитячого оздоровлення з використанням коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності говорив під час прес-конференції головний лікар санаторію «Хмільник» Олександр Галаченко. Він розповів про загрозу системі дитячого оздоровлення, яка виникає, якщо управління цією системою передадуть від Фонду державного соціального страхування до місцевих органів влади. Справа у тому, що їм передадуть обов’язки, але не гроші. Це може привести до знищення дитячого оздоровлення взагалі, вважає головний лікар. Аналогічна ситуація може виникнути і в сфері санаторно - курортного лікування та профілактики, тому що саме соціальне страхування дозволяє багатьом працюючим оздоровитись та відпочити. 

      Конструктивної критики піддав урядовий законопроект і директор ДЮСШ Мирослав Грабовецький. За його словами, існуюча система державного соціального страхування дозволяє не тільки оздоровлювати дітей та підлітків, але й готувати гідну спортивну зміну. І це переконливо довели чимало ДЮСШ, які підготували чемпіонів і призерів дитячо-юнацьких чемпіонатів та олімпіад. Він висловив стурбованість, що напризволяще будуть кинуті 600 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які хоча б частково, але все ж фінансуються за кошти соцстраху. «Нам байдуже, звідки надалі ми будемо отримувати фінансування, але є небезпека, що завдяки такій реформі отримаємо 6 тисяч безробітних тренерів та 170 тисяч дітей на вулиці, яких завтра держава буде збирати по закутках у вигляді наркоманів та алкоголіків», - наголосив директор.

Своїми думками про роль та значення всіх сторін соціального діалогу у реформуванні та розвитку системи державного соціального страхування поділився голова комісії з соціального страхування одного з підприємств Микола Береговий. На прикладі конкретного підприємства він проінформував, як можна вирішувати питання лікарняних, санаторно-курортного оздоровлення у взаємодії з Фондом соцстраху.

Наприкінці прес-конференції її учасники відповіли на запитання представників ЗМІ.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ