АК

«Реформи на користь людей, а не олігархів!», «Зупинити антисоціальну агресію!», «Надійна робота і гідна зарплата – це європейський шлях», «Економія на зарплаті працівників – антидержавна!», «Мільйони українців чекають від реформ роботи і зарплати, а не соціальних обрізань», - ці та аналогічні лозунги стали домінуючими під час Всеукраїнської попереджувальної акції протесту профспілок, яка відбулась 15 жовтня під стінами Кабінету міністрів України.

Профспілки пікетували будинок Уряду у рамках дій за гідну працю та боротьби з бідністю. Ця акція була ініційована Федерацією профспілок України. А рішення про її проведення було прийнято на Всеукраїнському форумі профспілок «За гідну працю і добробут людини», якій відбувся 7 жовтня..

Як зазначалось у виступах учасників акції, профспілки виступають проти скорочення робочих місць і заморожування заробітних плат, пенсій, економії бюджетних коштів виключно за рахунок працюючого населення, пенсіонерів, членів їхніх сімей, вибірковості Уряду в проведенні соціального діалогу і прийняття суспільно важливих рішень без врахування позиції профспілок.

Стурбованість профспілок викликають також підвищення цін та тарифів в умовах падіння реальних доходів, безправ’я людей у трудових відносинах, поширення нелегальної зайнятості без законного захисту та безпеки праці. Виступаючи наголошували, що не можна допустити позбавлення працівників і їхніх дітей санаторно-курортного лікування та оздоровлення, руйнації в цілому ефективно працюючої самоврядної системи соціального страхування.

Багатотисячний мітинг, в якому взяли участь представники галузевих профспілкових організацій та регіональних об’єднань профспілок, відкрив Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

«7 жовтня на Всеукраїнському форумі профспілок «За гідну працю і добробут людини» ми очікували відвертий діалог із Прем’єр-міністром, - наголосив профспілковий лідер. - Не вийшло. Чи то часу не було, чи бажання. Тоді ми вирішили: якщо Уряд не йде до профспілок, то ми підемо на Уряд. Ми заявили про це владі публічно і ми це зробили. Сьогодні - попереджувальна акція протесту профспілок, яка проходить напередодні Міжнародного дня боротьби з бідністю. Представники з усіх регіонів країни та галузей економіки зібралися тут, щоб сказати рішуче «НІ» зубожінню багатомільйонної армії трудівників, які щоденною самовідданою працею створюють промисловий потенціал, забезпечують продовольчу безпеку і обороноздатність країни».

АК1

«До Уряду нас привела державна політика жорстких соціальних обмежень, яка далека від конституційних норм соціальної справедливості, - підкреслив Голова ФПУ. - Це жорсткий наступ на трудові права і згортання державних гарантій. Падіння реальної заробітної плати, поширення безробіття, зарплатні борги, різке підвищення цін і тарифів, масштабне знецінення трудових доходів і заощаджень у наслідок обвалу гривні – це прямий шлях до бідності. На трудовому фронті щорічно гине майже тисяча працівників і більше 10000 стають інвалідами. Це більше ніж втрати військових під час АТО на Сході. Чи це турбує Уряд? Напевне ні. Тому що планується скорочення асигнувань на охорону праці, зменшення грошової компенсації постраждалим та сім’ям загиблих працівників. Хіба цього хотіли люди від нової влади після майдану? Звичайно ні».

Григорій Осовий сказав далі, що Федерація профспілок України рішуче виступає проти такої антисоціальної політики і висуває вимоги владі повернутися обличчям до людей. «Зробивши доленосний вибір на користь європейської інтеграції разом з міжнародним профспілковим рухом ми зобов’язані діючи солідарно забезпечити будь де справедливе ставлення до людини праці, змінити її життя на краще, у тому числі і в Україні, - заявив він. - Соромно сказати, що по рівню заробітної плати Україна на останньому місці в Європі. Хіба цього заслужили освічені, кваліфіковані українські робітники, аграрії, інженери, науковці? Звичайно ні. Так не повинно бути в цивілізованій країні! Або таке: за результатами обстеження Міжнародною конфедерацією профспілок у 139 країнах світу Україна, нажаль, потрапила до останньої групи країн, де відсутні гарантії прав профспілок. За нами лише декілька африканських країн. Куди ж далі таке терпіти! Ми рішуче виступаємо також проти руйнування соціального страхування робітників як демократичного інституту самоврядування за участю профспілок і важливої складової соціального захисту громадян. Ми вимагаємо від Уряду відкликати з парламенту антисоціальний законопроект 5080 і сісти за стіл переговорів із профспілками і роботодавцями. Прикро, що замість пошуку економічних джерел наповнення бюджету, боротьби з корупціє, ліквідації тіньової економіки, перекриття каналів вивезення національного капіталу Уряд під диктат МВФ вдався до політики жорсткої економії на рядових громадянах. І вони не хочуть цього терпіти»!       

 

АК3           

«В умовах загрози цілісності країни, активних військових дій на Сході, профспілки до цього часу утримувалися від публічної критики влади та протестних дій. Більш того робили і робимо все можливе для допомоги нашій армії. Однак продовження тотального наступу на законні права працівників та профспілок не залишають нам вибору як діяти в інший законний спосіб. Особливо, коли відсутній результативний соціальний діалог. Ми мирні люди і вважаємо, що є ще можливості не доводити соціальну ситуацію до масштабного трудового конфлікту, особливо, в цей непростий для країни час, коли потрібна згуртованість і продуктивна взаємодія влади, бізнесу і профспілок! Задля стабільного розвитку і кращого життя для всіх. І пам’ятаймо, що лише в єдності і солідарності – сила профспілок!», - наголосив Григорій Осовий.

На мітингу також виступили шахтарі, робітники промисловості, медики, освітяни, студенти. Вони наголошували на тому, що державна соціальна політика далека від конституційних норм соціальної справедливості. За їх словами, яскравими прикладами антисоціальної політики є підвищення в поточному році цін і тарифів на газ, житлово-комунальні, транспортні послуги, товари першої необхідності, продукти харчування при одночасному заморожуванні мінімальної заробітної плати, пенсій, штучно заниженому прожитковому мінімумі, поширенні безробіття, зарплатних боргах і дискримінації в оплаті праці бюджетників.

Представники трудових колективів підкреслювали: замість пошуку економічних джерел наповнення бюджету Уряд під диктат МВФ ініціює підвищення податків, одержавлення і фактичну руйнацію системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, цілеспрямовано проводить політику жорсткої економії, що веде до подальшого зубожіння людей праці.

Учасники акції ухвалили вимоги до Кабінету міністрів України, а також звернення до Верховної Ради України і Глави держави щодо соціально-економічного захисту працівників. Було також затверджено склад делегацій повноважних представників профспілок для вручення цих вимог та звернень адресатам. Одноголосно було обрано керівником делегації, якої доручено передати вимоги Кабінету міністрів Голову ФПУ Григорія Осового, двох інших делегацій – заступників Голови ФПУ Сергія Кондрюка та Євгена Драп’ятого.

 

АК2

 

Професійні спілки України вимагають:

 

  1. 1.Зберегти та створити достатню кількість сучасних робочих місць, особливо для молоді.
  2. 2.Не допустити зупинки державних підприємств через обмеження в енергоресурсах.
  3. 3.Погасити зарплатні борги та забезпечити виплати застрахованим особам в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, зокрема в зоні проведення АТО, та підтримати законодавчі пропозиції профспілок щодо надійного захисту права працівника на своєчасне отримання винагороди за працю.
  4. 4.Жорстко боротись з тіньовою економікою і ухиленням від сплати податків.
  5. 5.Підвищити з 1 січня 2015 року рівень мінімальної заробітної плати, пенсії, прожиткового мінімуму не менш ніж на рівень інфляції за 2014 рік і відновити повноцінну індексацію трудових доходів, пенсій і соціальних виплат.
  6. 6.Ліквідувати дискримінацію в оплаті праці працівників бюджетної сфери і зайнятих на державний службі та в органах місцевого самоврядування.
  7. 7.Повернути державним інспекціям скасоване право вільного доступу до робочих місць для гарантованого захисту трудових прав, життя та здоров’я кожного працівника.
  8. 8.При проведенні економічних реформ забезпечити поступове досягнення європейських соціальних стандартів.
  9. 9.Забезпечити ефективний соціальний діалог з профспілками та розпочати переговори з укладення нової Генеральної угоди, галузевих та територіальних угод, виходячи із засад, оголошених Президентом України в Стратегії реформ 2020 та Угоді про асоціацію Україна-ЄС.

 

Профспілки закликали Уряд невідкладно розпочати діалог із соціальними партнерами для визначення практичних завдань, строків, індикаторів та механізмів реалізації основної мети реформ – досягнення європейських стандартів життя, передусім у сферах зайнятості, оплати, безпеки праці, оподаткування, соціального розвитку, ефективного використання виробничого та трудового потенціалу країни, для успішної конкуренції на світових ринках.

Більш детальний репортаж про Всеукраїнську попереджувальну акцію протесту профспілок читайте на нашому сайті.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ