1396442803-5122-byudjet

 

Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» під час пленарного засідання Парламенту, що розпочалось 28 грудня п.р. та закінчилось близько 4:30 ранку 29 грудня п.р.

Згідно прийнятих рішень Комітет Верховної Ради України з питань бюджету має доопрацювати Бюджет-2015 з урахуванням пакету законів «під бюджет», прийнятих під час цього ж засідання Парламенту, та подати його на підпис Голові Верховної Ради. Відповідні закони, містять низку змін, в т.ч.:

- до Податкового та Бюджетного кодексів (зокрема, скорочується кількість податків, запроваджується мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу на два роки, підвищуються податки для великого бізнесу, у пробному режимі з лютого по липень 2015 року адміністрування ПДВ буде електронним; громадяни платитимуть податок на нерухомість, якщо мають квартиру площею понад 60 кв.м. чи приватний будинок більше 120 кв.м.; окремим податком обкладатимуться нові автомобілі з об’ємом двигуна більшим за 3 літри; передбачено запровадження нових видів трансфертів (базова дотація, освітня субвенція, субвенція на підготовку робітничих кадрів, медична субвенція; субвенція на забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, реверсна дотація); передача з державної власності у комунальну власність окремого переліку бюджетних установ, закладів та організацій, включаючи структурні підрозділи. Крім того, в Бюджеті-2015 та змінах до Бюджетного кодексу України лишається неприйнята в профспілковому середовищі норма щодо запровадження «ручного управління» Кабміном умовами оплати праці бюджетників та здійсненням соціально значущих видатків – «у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування»);

-   скасування окремих норм та законів, якими передбачено встановлення пільг – ухвалено Закон України «Про внесення змін і визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (законопроект реєстр. №1577). Доповідаючи по законопроекту Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що «це не ті радикальні зміни, які ми могли провести». Відповідним документом, зокрема, передбачено, що за результатами 1 півріччя 2015 року Кабмін затвердить порядок індексації заробітної плати, грошового забезпечення, пенсійних та соціальних виплат; до 1 червня 2015 року пільговий проїзд залишається без змін, а з 1 червня 2015 року ця пільга надається інвалідам 1, 2 групи, дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, учням із малозабезпечених сімей та осіб, які їх супроводжують і які супроводжують інвалідів 1 групи і учасникам бойових дій; пільги для осіб, віднесених до 1-2 категорії, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надаються без урахуванням доходів; санаторно-курортне лікування надається особам, віднесеним до 1 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Доповідач відмітив, що було прийнято рішення залишити положення про харчування для хворих у закладах охорони здоров'я без змін. Також, Глава Уряду повідомив, що всі норми щодо закону України «Про освіту» залишаються незмінними (зберігаються всі норми щодо вступу до навчальних закладів поза конкурсом, безкоштовним харчуванням у професійно-технічних училищах будуть забезпечуватися діти-сироти, діти-інваліди, діти, позбавлені батьківського піклування, а також діти з малозабезпечених сімей – Уряд визначить відповідний порядок);

-   реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування (ухвалений законопроект реєстр. №1573) – єдиний соціальний внесок буде знижено з 41% до 16%.

Глава Уряду наголосив, що ключова мета бюджету наступного року – фінансування національної безпеки й оборони, на що передбачено близько 90 млрд. грн. Що ж до дефіциту «Нафтогазу», який зазвичай покривають з бюджету, і який є одною з найбільших статей витрат, то Прем’єр-міністр України запевнив, що дотування НАК «Нафтогазу» в 2015 році зменшується втричі.

Слід зазначити, що під час обговорення Бюджету-2015 була озвучена пропозиція, яка теж має бути врахована підчас доопрацювання бюджетного закону. Мова йде про, встановлення місячної заробітної плати на основі лише розміру посадового окладу Президенту України, народним депутатам, Главі Адміністрації Президента та його заступникам, Голові Верховної Ради та його заступникам, Генеральному прокурору та його заступникам, Прем’єр-міністру України та членам Уряду, державним службовцям 1 та 2 категорії, крім тих, що задіяні в веденні АТО, Голові Центрального банку та його заступникам, суддям.

Також Арсеній Яценюк повідомив, що при внесенні змін до Держбюджету Уряд врахує пропозицію коаліції та збільшить фінансування статті щодо лікування онкохворих дітей і процедури гемодіалізу. Додатково будуть враховані пропозиції щодо придбання цифрових маммографів та ультразвукових діагностичних приладів вітчизняного виробництва. Окрім цього, прийнято спільне рішення відправити на добудову лікарні «Охматдит» 500 мільйонів гривень.

 

Прем'єр-міністр України, представляючи бюджет наступного року, відзначив, що цей закон не досконалий, тому передбачено норму щодо його обов’язкового перегляду в терміни – не пізніше 15 лютого 2015 року. При цьому, главою Уряду зазначено, що корегування Держбюджету-2015 відбудеться з урахуванням перемовин з міжнародними кредиторами, які мають розпочатися з 7 січня 2015 року.

 

Детальну оцінку Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», як і законів прийнятих «під бюджет» можна буде дати лише після їх опублікування.

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ