ЛЕР

 

 

Просто шокуюча новина раптом з’явилася в ході засідання Кабінету Міністрів України 21 січня. Як кажуть, тихою сапою, найстарішу і найпопулярнішу оздоровницю Одеси - санаторій «Лермонтовський», в якому відпочивають і оздоровлюються трудящі з різних регіонів України, у тому числі і переселенці із зони АТО, намагаються зробити таким собі корпоративним закладом, де будуть обслуговувати виключно чиновників певного відомства. А саме Міністерства юстиції України.

У всякому разі, про це свідчить підготовлене Фондом держмайна урядове розпорядження «Про віднесення нерухомого майна у м.Одеса до сфери управління Міністерства юстиції», одним з пунктів якого передбачається передача одеського санаторію «Лермонтовський» у власність Міністерства юстиції України. Підставою для цих дій, на думку чиновників, які готували цей документ, служать рішення Господарського суду Одеської області про передачу нежитлових будівель комплексу «Лермонтовського» до Фонду держмайна. Однак, давайте звернемо увагу на дату прийняття цього судового рішення: 9 грудня 2011 р. Тобто саме тоді, коли ряд одіозних представників «злочинної влади» прагнули забрати профспілкову, а фактично загальнонародну власність, у свої «засіки», використовуючи при цьому весь багатющий арсенал впливу на судову і правоохоронну систему.
Про те, як проходили тоді судові процеси, як виносилися рішення, добре відомо тепер усім. Здавалося б, при новій, демократичній владі не тільки не повинно бути повторення тих ганебних процесів, які дуже виразно нагадують події 37-го року минулого століття, але і самі рішення тих судів повинні були піддатися глибокому аналізу і перегляду.

І ось ми бачимо, що нібито справедливість восторжествувала. 10 грудня 2014 р. суд м.Одеси ухвалив «накласти арешт і заборонити відчуження та обтяження у будь-який спосіб і будь-якими іншими особами нерухомого майна Дочірнього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтовський» Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця»...». У тому ж рішенні чітко записана заборона самому Дочірньому підприємству і будь-яким іншим особам проводити дії, спрямовані на відчуження нерухомої власності санаторію.

Профспілкова ж сторона і не думала проводити такі дії. І ось, як виявилося, знайшлися чиновники, яким рішення суду - не указ. Бо в іншому випадку виникає питання: а може бути, в Мін'юсті не знали про таке рішення суду? Що, м'яко кажучи, викликає сумнів. Або чиновники вирішили діяти за принципом: якщо не можна, але дуже хочеться ...

Найсумніше, що Кабінет Міністрів України на своєму засіданні визначився зі своєю позицією і підтримав пропозицію Фонду держмайна і намагання Мін'юсту. Таким чином, виходить, що ті, хто готував це Розпорядження Кабміну фактично підставили Уряд, не надавши йому всю об'єктивну інформацію з даного питання.

- Це рішення прийнято з кричущими порушеннями чинного законодавства, - зазначив, коментуючи дії чиновників, голова Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Микола Субота. - Майно Дочірнього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтовський» на правах приватної власності належить акціонерному товариству «Укрпрофоздоровниця». І всі правовстановлюючі документи про це свідчать. І ніяких актів передачі власності санаторію ні на рівні керівництва Дочірнього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтовський», ні на рівні нашого Правління немає. До того ж, така передача заборонена 10 грудня 2014 р. рішенням Приморського районного суду Одеси. Однозначно, що посадові особи при підготовці розпорядження Кабміну з цього питання грубо порушили чинне законодавство. На наш погляд, для розслідування того, як і чому це сталося, терміново повинна підключитися Генеральна прокуратура України. Адже такими діями ці посадові особи фактично підставляють і Прем'єр-міністра, і весь уряд.

  І ще про один важливий нюанс не можна не сказати. Обґрунтовуючи передачу майна санаторію «Лермонтовський» до сфери управління Мін'юсту, в пояснювальній записці її автори написали, що робиться це, мовляв, з метою реалізації соціальної функції держави в частині створення умов для реабілітаційного лікування та оздоровлення працівників системи органів юстиції, Державної пенітенціарной  служби, Державної архівної служби ...

Невже ж для цього потрібно відбирати це право у шахтарів і металургів, вчителів і лікарів? Чим же ті, хто вносять свій посильний вклад у наповнення Держбюджету, гірші за суддів, прокурорів і начальників СІЗО, які з цих самих бюджетних грошей отримують зарплату? А тепер ще будуть і оздоровлюватися?

 

 

 Інформаційно-аналітичний центр