СТРАЙК

У Києві відбулась масова акція протесту представників трудових колективів вугільної галузі з всіх вугільних регіонів України. 2 березня до Верховної Раді та Кабінету Міністрів України зібрались профспілкові активісти, шахтарі багатьох підприємств Донбасу, Західного Донбасу та Львівсько-Волинського вугільного басейну. Вони вимагають включення до Держбюджету України на 2015 рік видатків на фінансування вугільної галузі та відновлення соціальних гарантій працівникам вугільної промисловості.

Протестувальники тримали прапори з символікою Профспілки працівників вугільної промисловості та Незалежної профспілки гірників України, а також прапори організації «Союз Чорнобиль України» та низки інших організацій. На транспарантах – гасла «Не заважайте працювати!» «Верніть наші гроші!», «Не губити вугільну галузь!» та інші.

Під час масового мітингу на площі перед Верховною Радою перед учасниками акції протесту виступили Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов, народний депутат України Олег Мусій, Голова Незалежної профспілки гірників України, Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, представники вугледобувних підприємств зі всіх вугільних регіонів нашої країни.

СТРАЙК1

У виступах зазначалось, що після акції протесту шахтарів, проведеної Укрвуглепрофспілкою 28-29 січня, за розпорядженням Кабінету міністрів України була створена Міжвідомча комісія з розв'язання проблем вугільної галузі під головуванням міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. Вона мала розробити шляхи подолання кризи у вугільній промисловості, і зокрема, виконання вимог шахтарів. Однак до цього часу жодного кроку для порятунку вугільної промисловості України не зроблено!

До складу комісії увійшли керівники міністерств та відомств, голови держадміністрацій вугільних регіонів України, народні депутати України та представники галузевих профспілок. Було напрацьовано Меморандум із врегулювання проблемних питань вугільної галузі. З урахуванням вимог учасників акції протесту 28-29 січня, у ньому передбачені заходи щодо виділення додаткових обсягів державного фінансування вугільних підприємств, погашення заборгованості із заробітної плати, поновлення соціальних гарантій працівників та пенсіонерів вугільної галузі, своєчасного та у повному обсязі здійснення розрахунків за електроенергію та вугільну продукцію. Однак формальне ставлення ряду керівників міністерств і відомств до участі в роботі комісії призвело до того, що на даний час меморандум не погоджений членами комісії.

СТРАЙК2

Виступаючи наголошували, що вугільна промисловість знаходиться на межі життя та смерті. Адже окрім часткового погашення боргів із заробітної плати, що утворилися у минулому році фактично нічого не зроблено. Більше того, Уряд на порушення положень парламентської Коаліційної угоди 2014 року, яка передбачала поетапне скорочення державної підтримки та реформування підприємств вугільної галузі, продовжує лінію на фактичне знищення цього сектору економіки та ліквідацію залишків енергетичної незалежності країни.

Як повідомили учасники акції, керівництво шахт не виплатило їм зарплати за останні 2,5 місяці. Крім того працівники вугільної галузі обурені тим, що українська влада закуповує вугілля за кордоном, зокрема у Російської Федерації, з якою йде війна. Шахтарі били касками у бруківку біля стін парламенту та закликали владу збільшити фінансування галузі та використовувати вітчизняні потужності для забезпечення України енергоносіями.

СТРАЙК4

Що ж вимагають трудові колективи?

Вимоги чіткі, зрозуміли та справедливі. Ось вони:

1.Повернути на доопрацювання проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» з метою внесення в нього видатків на:
• державну підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції - 1 340,4 млн. грн.;
• державну підтримку будівництва вугле- і торфодобувних підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств - 355,0,0 млн. грн.;
• гірничорятувальні заходи вугледобувних підприємств - 434 млн. грн.;
• охорону праці на вугледобувних підприємствах - 65 млн. грн.;
• передачу об'єктів соціальної інфраструктури, які перебувають на балансі вугледобувних підприємств, у комунальну власність - 159,1 млн. гривень.

2. Внести зміни до інших законодавчих актів з метою відновлення соціальних гарантій для працівників та пенсіонерів вугільної галузі, що існували на 01.12.2014 р, а також зняття мораторію на соціальні стандарти та забезпечення індексації заробітної плати на рівень інфляції.

3. Не допускати подальшого звуження соціальних гарантій для пенсіонерів, обмеження їх прав на отримання у повному розмірі призначених пенсій та заробітної плати, введення різних видів податків.

4. Забезпечити для вугільних підприємств всіх форм власності своєчасних розрахунків на Енергоринку та погашення боргів за спожиту вугільну продукцію і електроенергію.

5. Забезпечити виконання вимог чинного Законодавства, Генеральної та Галузевої угод з трудових і соціальних гарантіях, що є предметом діючого галузевого колективного трудового спору.

СТРАЙК6

У зв’язку з тим, що пленарне засідання Верховної Ради було перенесено з 10 години на 16 годину, після мітингу у стін парламенту акція соціального протесту працівників вугільної промисловості перемістилася до будівлі Кабінету Міністрів. Вони планують повернутися до Верховної Ради до 16 годин. Учасники акції протесту вимагали відставки Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, виплати заборгованості по заробітної платі, гідного фінансування вугільної галузі та шахтарської праці, соціальних гарантій людей, яких свого часу звали «гвардією труда».

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ