6788555555

 

24 березня Голова Федерації профспілок України Осовий Г.В. звернувся до Міністра соціальної політики України Розенка П.В. щодо утримання єдиного соціального внеску із заробітку працюючих пенсіонерів. У листі зазначається:

 

аконом України від 25.12.2008 р. № 799-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення»  встановлено норму, за якою страхуванню на випадок безробіття стали підлягати працюючі особи, які одержують або мають право на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах, пенсію за вислугу років, а також особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку. При цьому зазначено, що пенсіонери мають право лише на отримання соціальних послуг і не мають права на отримання допомоги по безробіттю.

Така норма є дискримінаційною та соціально несправедливою, оскільки із заробітку особи пенсійного віку утримується єдиний внесок на страхування на випадок безробіття у такому ж розмірі і в такому ж порядку як із заробітку  інших працюючих осіб (не пенсіонерів), тобто на пенсіонера покладено фінансові зобов’язання зі сплати єдиного внеску в повному обсязі, але позбавлено їх права на отримання матеріального забезпечення за цим видом страхування.     

Щодо існуючого у пенсіонерів права на користування соціальними послугами у сфері соціального страхування на випадок безробіття, то такими послугами користуються і незастраховані особи, які не сплачують єдиний внесок, а тому таке пояснення є безпідставним. Крім того відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» окремим категоріям незастрахованим осіб також передбачена і виплата допомоги по безробіттю.

Потрібно зазначити, що нині переважна більшість пенсіонерів знаходяться у вкрай складному фінансовому стані:

- мінімальний розмір пенсії є значно нижчим від фактичного розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб;

- пенсії не індексуються і не осучаснюються, а розміри пенсій, призначені у різні роки, різняться між собою більше ніж в два рази;

- з пенсій утримується військовий збір 1,5 %  та податок в розмірі 15 %;

- прийнято рішення про утримання 15 % призначеної пенсії працюючим пенсіонерам.

Із заробітку пенсіонерів неправомірно утримується ще й єдиний внесок на соціальне страхування на випадок безробіття.

Потрібно зазначити, що у 2015 році здійснено перерозподіл пропорцій єдиного внеску шляхом збільшення частки єдиного внеску на страхування на випадок безробіття за рахунок зменшення єдиного внеску на страхування з тимчасової втрати працездатності.

Для поновлення соціальної справедливості та усунення дискримінації по відношенню до 3-х мільйонів пенсіонерів пропонуємо підготувати та подати Кабінету Міністрів України для внесення на розгляд Верховної Ради України законодавчі пропозиції щодо виключення норми, за якою із заробітної плати працюючих пенсіонерів утримується єдиний внесок у розмірі 0,6 % на соціальне страхування на випадок безробіття."

 

 

ІАЦ