IMG 9785

 

На виконання Концепції інформаційної діяльності Федерації профспілок України та завдань, пов’язаних із офіційним вступом ФПУ до колективного трудового спору з Урядом і роботодавцями, у Києві 14 травня відбувся семінар-нарада з відповідальними за інформаційну роботу в членських організаціях ФПУ, редакторами профспілкових друкованих видань та Інтернет-ресурсів.

 

Захід проходив в Академії праці, соціальних відносин і туризму ФПУ і викликав неабиякий інтерес інформаційників, які представляли галузеві профспілки і територіальні профоб’єднання майже з усіх регіонів України.

Це - заступники голів ЦК Профспілок, фахівці з інформаційної роботи, редактори профспілкових газет, сайтів, голови профкомів провідних промислових підприємств, голови обкомів галузевих профспілок, представники молодіжних профспілкових рад, майже 90 осіб.

 

IMG 9868

 

Про позицію ФПУ на сучасному етапі, дії та основні завдання Федерації розповів Голова ФПУ Григорій Осовий.

Він назвав профспілки спеціалізованими захисними організаціями у сфері праці. Інших подібних захисних і представницьких інституцій у суспільстві не існує – за законом такими правами наділені саме профспілки: ми маємо право на ведення колективних переговорів і у разі необхідності на проведення протестних дій.

Найбільшою проблемою України профспілковий лідер назвав політичну і економічну нестабільність.

Він наголосив, що профспілки і зокрема ФПУ підтримують проведення комплексних реформ, які зараз відбуваються, але ми пропонуємо, щоб подальшого сповзання вниз не відбувалось, - що стосується рівня життя громадян.

 

IMG 9803

 

Г.Осовий приділив увагу стану соціального діалогу в сучасному суспільстві, який, за його оцінкою, допоки що більш нагадує формальність. Він розповів аудиторії про діяльність НТСЕР, яка приділяє увагу економічному розвитку країни на сучасному етапі у контексті євроінтеграції та зауважив, що реформи не можуть бути позитивно сприйняті громадянським суспільством без належного обговорення шляхів їх проведення з профспілками та іншими представниками громадянського суспільства.

Голова ФПУ наголосив на необхідності консолідації профспілкової діяльності, що набуває актуальності у сучасних умовах.

Він підкреслив, що зростання безробіття, різке зниження рівня життя громадян, падіння рівня зарплат, замороження соціальних стандартів, збільшення тарифів – все це змусило Президію ФПУ прийняти низку рішень щодо тактики дій профспілок, в т.ч. і щодо вступу до колективного трудового спору з Урядом і роботодавцями.

 

IMG 9923

 

 

- Завдання, яке стоїть зокрема перед працівниками профспілкових ЗМІ, – сказав Г.Осовий, - донести до кожного члену профспілок мотиви наших дій, наслідки нереагування влади на вимоги профспілок, тому що люди повинні зрозуміти, яким чином вони можуть захистити свої права.

За результатами досліджень, що ми провели, чверть з опитаних спілчани сказали, що вони готові до пртестних дій у разі, якщо шанс переговорного процесу буде без результативним, тому було зроблено висновок, що від говорильні вже час переходити до конкретних дій.

 

IMG 9893

 

Звичайно, профспілки не повинні порушувати той крихкий баланс, який наразі склався в державі, але ми мусимо діяти у відповідності до тих, прав, які нам надані законом, спрямованих на захист права людини праці!

Місія профспілок полягає у тому, щоб забезпечити чотири основні ідеї, гарантовані Конституцією країни:

-         забезпечення права людини на працю;

-         права на винагороду за працю;

-         права на своєчасну оплату праці і

-         безпечні умови, в яких працює працівник.

 

IMG 9934

 

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк детально розповів присутнім про причини, якими було викликано вступ до колективного трудового спору, про заходи, які вже здійснено профспілками на цьому шляху і поінформував, що ФПУ підготувала і передала урядовцям «дорожню карту» подолання несправедливості у сфері праці.

 За його оцінкою, профспілкам вдалося організували системну роботу протидії антисоціальним рішенням Уряду, зокрема, завдяки проведенню акцій протестів було внесено низку змін до проекту Держбюджету на цей рік, що зробило його менш радикальним по відношенню до прав і соціальних гарантій найменш захищених верств населення.

 Він зупинився на реалізації завдань, пов'язаних   із   вступом   СПО профспілок до   колективного трудового спору з Урядом і роботодавцями, а також запропонував журналістам частіше спілкуватися у форматі скайп-брифінгів та проводити періодичні зустрічі з представниками профспілкових ЗМІ у форматі ринг-брифінгів, на які запрошувати як керівництво ФПУ так і членських організацій.

 

IMG 9936

 

С. Кондрюк висловив сподівання на те, що працівники ЗМІ будуть чесно та об’єктивно висвітлювати хід примирних процедур в рамках національного колективного конфлікту. Саме це має спонукати владу до того віднайти способи припинити порушення конституційних прав трудящих, визначити механізми та етапність цієї роботи.

У семінарі також взяв участь Сергій   Гербеда - заступник     Голови Національної служби посередництва та примирення України, який детально висвітлив механізми вирішення колективних трудових спорів та технології переговорного процесу, а також провів тренінг з елементами ділової гри.

 

IMG 9993

 

Керівник Інформаційно-аналітичного центру ФПУ Юрій Работа презентував Медіа-наступ ФПУ, її членських організацій на підтримку     вимог     профспілок     у колективному трудовому спорі. Також перед учасниками наради виступив представник Державного комітету телебачення та радіомовлення України з доповіддю про аспекти початку роботи громадського мовлення в Україні.

Наприкінці відбувся обмін досвідом інформаційної роботи в профспілкових організаціях.

 

IMG 9834

 

IMG 9937

 

 

IMG 9795

 

IMG 9836

 

IMG 9910

 

 

 

 ІАЦ