КУЛЬТ

 

Актуальні питання розвитку та реформування вітчизняної культури та активізації участі у цьому процесі профспілок, підвищення рівня соціально-економічного захисту людини праці обговорили учасники засідання Президії ЦК Профспілки працівників культури, що відбулось 21 травня.

З інформацією «Про дії Профспілки працівників культури України щодо вдосконалення соціального діалогу та забезпечення членів Профспілки соціальними стандартами, гарантованими державою в умовах соціально-економічної та політичної кризи» виступила Голова ЦК Профспілки працівників культури Людмила Перелигіна.

 

КУЛ

 

«На жаль, ми зараз спостерігаємо нечуваний за останні роки наступ на соціальні права громадян, кожний відчуває наскільки спорожніли гаманці українців, - зазначила вона. - Тому, ЦК Профспілки використовує всі доступні важелі впливу на виконавчу та законодавчу владу з метою недопущення порушень конституційних прав працівників закладів культури, засобів масової інформації, працівників фізичної культури та спорту. Крім постійних звернень до органів виконавчої влади на національному рівні, ми запровадили досить ефективні прямі адресні звернення до всіх народних депутатів (звертаємось прямо на їх електронні адреси). Такі ж звернення спрямовуємо і головам обласних рад і обласних держадміністрацій. Приємно відзначити, що нас все ж таки чують, прислуховуються і наші зауваження враховують під час прийняття власних рішень».

Людмила Перелигіна навела приклади дій Профспілки, завдяки яким вдалося не допустити призупинення та скасування дії чинних норм та положень законів щодо надбавок для працівників культури різних категорій, збільшення пед.навантаження та наповнюваності класів, зменшення кількості годин учбових планів для педагогічних працівників, прийняття змін до Бюджетного Кодексу України в частині передачі державних та національних закладів культури на баланс місцевих органів влади, зберегти галузеву культурно-мистецьку освіту, створити при Кабінеті Міністрів України робочу комісію з вивчення функціональних обов'язків державних службовців в зв'язку з запланованим на державному рівні двадцяти відсотковим скороченням державних службовців, вилучити з Держбюджету норму щодо максимального місячного розміру заробітної плати, який обмежувався 7, а при скороченні працівників - 10 розмірами мінімальної заробітної плати.

 

КУЛ11

 

Як наголосила Людмила Федорівна, на сьогодні головними питаннями, які має вирішувати Профспілка є робота з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати, підвищення розміру прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника першого тарифного розряду ЄТС вже у поточному році, проведення індексації грошових доходів населення, відновлення державного фінансування санаторно-курортного лікування застрахованих осіб і оздоровлення дітей, відновлення соціальних прав та гарантій працюючих пенсіонерів та чорнобильців, дію яких призупинено та скасовано у 2015 році.

«Турбує Профспілку і неврахування Урядом наших обгрунтованих зауважень та пропозицій під час роботи над проектом Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік, - підкреслила Голова ЦК. - Адже, залишаються болючими питання щодо шляхів усунення необґрунтованих диспропорцій в оплаті праці працівників бюджетної сфери, перегляду доплат та надбавок за особливі умови праці окремих категорій працівників бюджетної сфери, передачі вищих навчальних закладів до сфери управління Міносвіти, продовження оптимізації закладів бюджетної сфери, злиття освітніх та культурних закладів (особливо бібліотек), розробки нових Типових штатних нормативів для закладів культури бюджетної сфери та інші. Ми не повинні допустити прийняття таких антисоціальних рішень».

 

КУЛЬТ1

На засіданні виступив Перший заступник Міністра культури Ігор Ліховий. Він проінформував присутніх про багатогранну діяльність його відомства по відродженню та реформуванню вітчизняної культурної сфери, збереженню та розвитку традицій та культурної спадщини українського народу. Особливу увагу Ігор Дмитрович приділив питанням вирішення злободенних проблем, про які говорили учасники заходу з різних регіонів країни, зокрема, з Донецької, Одеської, Чернівецької, Закарпатської та інших областей, Він наголосив на важливості та актуальності розширення та поглиблення соціального діалогу між Урядом, роботодавцями та профспілками. «Це дуже актуальне питання особливо зараз, у таких складних соціально-економічних умовах, які є сьогодні в Україні, - зазначив він. – міністерство, я особисто, вважаємо нашу співпрацю с Профспілкою працівників культури, її Головою конструктивною і плідною. Але ми спільно маємо ще багато зробити для реформування культури, захисту її працівників».

 

КУЛ3

У виступах на засіданні зазначалось, що завдяки спільній конструктивній співпраці, в рамках соціального партнерства, на галузевому рівні вдається позитивно вирішувати проблеми соціально-економічного характеру, які не мають системного характеру. В той же час, впровадження в Україні кардинального реформування та децентралізації, тотальна економія коштів державного та місцевих бюджетів, прийняття органами місцевої влади «непопулярних» в соціальному плані рішень, вимагають від ЦК Профспілки та профспілкових організацій всіх рівнів задля забезпечення трудових прав та соціально-економічних гарантій членів Профспілки за нових законодавчих умов посилення соціального діалогу саме на регіональному рівні. В зв'язку з цим, зростає роль обласних, районних та первинних профспілкових організацій, відповідно до повноважень, покладених на них Статутом Профспілки, та прийнятою VI з'їздом Профспілки Стратегією діяльності Профспілки працівників культури України на 2015-2020 роки.

 

КУЛ4

Крім того, говорили учасники засідання, прийняття на рівні Уряду та Верховної Ради України рішень, які призвели до зниження загального рівня життя як працюючої людини, так і всього населення в цілому, та створили підгрунтя для висунення профспілками Вимог та прийняття СПО всеукраїнських профспілок та профспілкових об'єднань рішення про вступ у колективний трудовий спір з Кабінетом Міністрів України та СПО роботодавців на національному рівні, вимагають значного посилення соціального діалогу на національному рівні, а також консолідованих дій, єдності та солідарності у профспілковому середовищі.

 

КУЛЬТ3

Розглянувши та обговоривши питання «Про дії Профспілки працівників культури України щодо вдосконалення соціального діалогу та забезпечення членів Профспілки соціальними стандартами, гарантованими державою, в умовах соціально-економічної та політичної кризи», Президія ЦК Профспілки вирішала продовжити роботу щодо внесення змін до Державного бюджету України на 2015 рік в частині збільшення розмірів державних соціальних стандартів, а також доручити ЦК Профспілки домагатися дотримання урядовою стороною соціального діалогу норм Генеральної угоди в частині погодження з профспілками нормативно-правових актів, які стосуються соціально-трудової сфери, Київській міській, обласним, районним, первинним організаціям Профспілки, використовуючи всі доступні засоби профспілкової роботи і важелі впливу на виконавчу та законодавчу владу, прямі звернення до Глави держави, керівників Уряду, Парламенту, народних депутатів, домагатися недопущення внесення змін до законодавства або впровадження нормативно-правових актів, які можуть призвести до зниження соціального статусу працівників культури і мистецтва, інформаційної сфери, галузі фізичної культури та спорту, взяти під контроль виконання норм та положень колективних договорів і угод та не допускати погіршення законодавчо визначених норм, державних соціальних стандартів та гарантій. Київській міській, обласним організаціям Профспілки також доручено посилити громадський контроль за своєчасною та повною виплатою заробітної плати працівників на підприємствах, в установах, організаціях та закладах галузей культури, невідкладно реагувати на порушення трудових прав членів Профспілки.

 

КУЛЬТ4

Учасники засідання також обговорили питання «Про пропозиції ЦК Профспілки щодо проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік» та «Про проект Концепції реформування культурної сфери та проект Довгострокової стратегії розвитку культури».

Після жвавого обговорення цих питань Президія ЦК прийняла наступні рішення:

1. ЦК Профспілки разом із Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських профспілок, під час імплементації Стратегії розвитку української культури, яка передбачає внесення змін до діючого законодавства, домагатися дотримання урядовою стороною норм Генеральної угоди в частині погодження з профспілками нормативно-правових актів, які стосуються соціально-трудової сфери.

2. Профспілковим організаціям всіх рівнів вимагати від роботодавців обов'язкового включення представників Профспілки до складу комісій з проведення передбаченої Довгостроковою стратегією розвитку української культури інвентаризації мережі закладів культури з метою з'ясування відповідності закладів сучасним вимогам.

3. Домагатися внесення до переліку сфер реформування, визначених проектом Концепції реформування культурної сфери, презентованим Комітетом Верховної Ради України з питань культури і духовності, клубних закладів, цирків та концертних організацій, культурно-мистецької освіти.

4. З метою збереження унікального кадрового потенціалу культурно-мистецької сфери, Київській міській, обласним організаціям Профспілки взяти під особистий контроль питання дотримання трудового законодавства під час можливого скорочення працюючих, а також під час запровадження контрактної форми роботи в галузі культури, передбаченої Довгостроковою стратегією розвитку української культури.

 

Інформаційно – аналітичний центр ФПУ