5 липня під час святкування Дня військово-морських сил України голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі зробив гучну заяву про те, що Будинок профспілок у м. Одесі після реставрації стане штабом Військово-морських сил України.

 

Інформація про це, розміщена у засобах масової інформації, викликала велику кількість дзвінків, звернень, листів від членів профспілок до Федерації профспілок України з приводу законності таких дій високопосадовця, а також наскільки це питання опрацьовано з Міністерством оборони України.

 

Нажаль, керівник області, державний службовець, який має дотримуватися та забезпечувати законність у регіоні, на власну думку, без проведення попередніх консультацій і переговорів із власником будівлі Федерацією профспілок Одеської області робить заяви, які входять у протиріччя з чинним законодавством України.

 

Це питання також не погоджувалося з власником і Міністерством оборони України, хоча є приклади конструктивної співпраці Федерації профспілок України і військового відомства. Так, Рада ФПУ в червні ц.р. передала у державну власність дитячий санаторій «Сонячний» у м. Очаків Миколаївської області для розміщення підрозділу військо-морських сил України. Рішенню Ради ФПУ про передачу цього об’єкту передували тривалі перемовини Міноборони з власником.

 

У всьому світі, і Україна не є винятком, власність профспілок, як і будь-яке майно, ​- приватна власність захищена законом. Жоден державний посадовець не може одноосібно розпоряджатися ним за власника, рішення про його відчуження може приймати лише виборний орган профспілок відповідно до його повноважень визначених Статутом.

 

Прес-центр ФПУ