ДЕР

 

Стратегією сталого розвитку «Україна–2020» визначено основні напрямки соціально-економічного реформування держави, а реформування державного управління визначено однією з першочергових реформ. Не є перебільшенням, що саме від успішності впровадження цієї реформи залежить якість та ефективність втілення решти перетворень.

У цих умовах соціально-економічний захист державних службовців набуває все більшої гостроти, зокрема і в частині оплати праці цієї категорії працівників.

З 2008 року посадові оклади держслужбовців не переглядалися, а видатків на оплату їх праці було достатньо лише на обов’язкові виплати (оклад, ранг та вислуга років).

Сьогодні посадовий оклад спеціаліста районної держадміністрації складає 677 грн, провідного спеціаліста – 825 грн, начальника відділу – 1062 грн, аналогічна ситуація і в обласних державних адміністраціях.

За ці роки рівень інфляції в державі склав 229%, при цьому середня заробітна плата у спеціалістів органів виконавчої влади, які складають 74% від загальної чисельності державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування, за вказаний період збільшилася з 1750 до 1850 гривень (тобто на 5,7%). І це в той час, як заробітна плата для більшості із них є єдиним джерелом існування.

На жаль, питання оплати праці державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, не стало пріоритетним для Уряду задля вирішення його у перспективі.

Урядом було розроблено, а Верховною Радою України прийнято в першому читанні проекти законів України «Про державну службу» і «Про службу в органах місцевого самоврядування», з яких були вилучені норми, запропоновані профспілками, щодо забезпечення на законодавчому рівні певних стандартів і гарантій для державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування, особливо у питаннях оплати праці. Натомість у зазначених проектах Кабінетом Міністрів України запропонована застаріла, неефективна і в більшості своїй дискримінаційна система ручного управління цих питань.

 

Голова ФПУ Г.В. Осовий спільно з Головою Профспілки працівників державних установ України Т.В. Нікітіною звернулися до Президента України П.О. Порошенка з проханням взяти на особистий контроль питання щодо проведення комплексної реформи в галузі державного управління, в тому числі забезпечення на законодавчому рівні відповідних стандартів і гарантій оплати праці для державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування.

 

Профспілки переконані, що позитивні зрушення у вирішенні проблеми підвищення матеріального забезпечення держслужбовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування низької та середньої ланки можливі лише у випадку підвищення їх посадових окладів до рівня двох мінімальних заробітних плат для найнижчих посад державної служби. Означена позиція викладена в спільному зверненні Голови ФПУ Г.В. Осового та Голови Профспілки працівників державних установ України Т.В. Нікітіної до Прем’єр-міністра України А.П. Яценюка. Звернення також містить наполягання вжити відповідних заходів для підвищення рівня соціально-економічного захисту державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування та врахувати позицію профспілок з цього питання при проведенні Урядом комплексної реформи оплати праці в галузі державного управління.

 

Департамент захисту

соціально-економічних прав