rost grivni

 

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк 30 серпня у програмі «10 хвилин з Прем’єр-міністром» заявив про необхідність посилення відповідальності роботодавців за невиплату заробітної плати і закликав профспілки допомогти уряду стягнути заборгованість із заробітної плати та підтримати позицію щодо збільшення мінімальної заробітної плати, соціальних стандартів і пенсій.

 

Федерація професійних спілок України вітає такі наміри уряду, але водночас наголошує, що протягом останніх двох років погашення зростаючої заборгованості із зарплати перед працівниками була однією з основних вимог профспілок до влади та роботодавців. (На сьогодні заборгованість із заробітної плати вже досягла 2-х млрд. грн., а тіньова зарплата катастрофічно зросла до 200 млрд.грн.).

Профспілкові активісти всієї України у зв’язку з масовими порушеннями трудових прав неодноразово наприкінці минулого року, а також навесні та влітку поточного року виходили з протестними акціями до Уряду та Верховної Ради України. Саме ці питання були пріоритетними під час переговорів щодо укладення нової Генеральної угоди.

Через відверте ігнорування урядом профспілкових звернень та пропозицій профспілки вступили в національний колективний трудовий спір з КМУ і роботодавцями і вже понад півроку домагаються погашення боргів по зарплаті та підвищення соціальних стандартів. Досі тривають примирні процедури.

Направлено скаргу профспілок до Міжнародної організації праці (МОП) щодо невиконання урядом ратифікованої Україною Конвенції МОП № 95 про захист заробітної плати. У відповідь на це вже на початку вересня цього року очікується візит до України мультидисциплінарної місії МОП.

На превеликий жаль останні три уряди разом з Верховною Радою України законодавчими обмеженнями фактично зупинили державний нагляд у сфері праці і вільний доступ державних інспекторів до робочих місць та позбавили їх можливості проводити належні перевірки. Таким чином, влада самоусунулась від виконання своєї правоохоронної функції у сфері праці.

Недобросовісний бізнес скористався цим і наразі понад 4 млн. працівників працюють нелегально, вони жодним чином не захищені трудовим законодавством: сотні працівників гинуть, тисячі калічаться на виробництві без соціального захисту та законних компенсацій.

Як наслідок, абсолютно безправним залишається кожен 3-й працівник в економіці. Ось це і є результатом багаторічної державної політики створення комфортних умов лише для роботи бізнес-структур, жертвуючи правами трудівників.

У той самий час саме профспілкові інспекції в умовах згортання державного нагляду продовжують і розширюють свою правозахисну роботу в інтересах людини праці.

На даний час основний захист трудових прав працівників профспілки виконують силами понад 300 штатних правових та технічних інспекторів праці, а також десятків тисяч активістів первинних профспілкових організацій на громадських засадах.

Лише протягом останнього року проведено 14 тис. перевірок, виявлено 44 тис. порушень, через суди примусово стягнуто 21 млн. грн. заробітної плати.

Однак, цього вкрай мало, тому професійні спілки вітають наміри Прем’єр-міністра України щодо посилення відповідальності роботодавців за невиплату заробітної плати, збільшення мінімальної зарплати, пенсії та інших соціальних гарантій.

Для цього передусім вкрай важливо відновити повноцінну роботу державних інспекторів праці, забезпечити їх вільний доступ до робочих місць, як того вимагають ратифіковані Україною Конвенції МОП №№ 81, 129, щоб у найкоротший термін ліквідувати заборгованість по заробітної платі, різко обмежити масштаби нелегального застосування праці та виплати зарплати у конвертах, що дозволить захистити права мільйонів працюючих співвітчизників.

Слова Прем’єр-міністра України мають бути підтримані ефективними урядовими рішеннями, спрямованими на кадрове, матеріальне, фінансове забезпечення повноцінної діяльності Державної служби з питань праці. Це створить умови для співпраці державних та профспілкових інспекторів.

Зрештою, легалізація майже 200 мільярдів гривень тіньової заробітної плати дозволить щорічно отримувати додаткових 30 млрд. грн. до бюджету для підвищення соціальних стандартів, зарплат освітянам, медикам та державним службовцям, а також понад 70 млрд. грн. – на підвищення пенсій.

Отже, вимоги профспілок у процесі соціального діалогу, ведення колективних переговорів та під час розв’язання колективного трудового спору починають знаходити розуміння, підтримку і перспективи свого вирішення.

Ми розраховуємо, що заява Прем’єр-міністра України буде втілена найближчим часом у конкретних рішеннях та законодавчих ініціативах Уряду, зокрема щодо належного підвищення розміру мінімальної зарплати, пенсій, прожиткового мінімуму та встановлення наближених до європейського рівня нових соціальних стандартів, відновлення повноцінного державного нагляду за дотриманням трудових прав.

 

Прес-центр ФПУ