IMG 2891

 

Учасники Громадських слухань на тему «Профспілкові ініціативи з новітньої політики оплати праці в контексті євроінтеграції», що відбулись 7 жовтня, у Всесвітній день дій за гідну працю, не тільки констатували й обговорили найбільш гострі соціально-економічні проблеми, але й обмінялись конструктивними думками щодо шляхів їх вирішення.

В заході взяли участь представники профспілок, роботодавців, державних органів влади, наукового середовища, експерти. На слуханнях виступили Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок Анатолій Широков, голова всеукраїнського профспілкового об’єднання «Єдність» Анатолій Оніщук, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко, представники міністерств, відомств, громадськості, науки.

 

IMG 2908

 

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі зазначив, що одне з головних завдань профспілок - привернути увагу влади та суспільства до проблем, які існують у сфері праці. На жаль, підкреслив він, вони загострились останнім часом. У цьому року профспілки висунули гасло «Ні – жадібності корпорацій!» Всі ці корпорації мають одне спільне – економію на умовах та оплаті праці трудівників. Такий результат не може бути прийнятним для суспільного розвитку, постільку Україна втрачає в результаті цього свій трудовий потенціал. Сьогодні на 43, 5 млн. населення країни офіційне постійне робоче місце мають лише 8 млн. Але і у цих працівників дуже низька заробітна плата. По цьому показнику Україна вже посідає останнє місце в Європі. Якщо говорити про еквіваленти, то у прив’язці гривні до долару українці повернулись на 10 років назад. Уявіть собі – 10 років праці – і опинитися на 10 років назад! Погіршуються умови праці. Понад 3 млн. трудівників працюють в шкідливих умовах праці. Кожний третій працівник не може своєю працею забезпечити себе, не кажучи вже про непрацездатних членів сім’ї.

 

IMG 2907

 

 Григорій Осовий проінформував присутніх про кроки, які здійснює СПО об’єднань профспілок, ФПУ та її членські організації для забезпечення захисту законних прав та інтересів працівників, створення умов для гідної праці, гідних її умов та оплати. Це і розвиток соціального діалогу, і профспілкові розробки для соціальних законів, які передаються до парламенту, і масові акції протесту з метою змусити владу звернути увагу на соціальні проблеми та порушення принципів соціальної справедливості.

З доповіддю-презентацією "Основні концептуальні засади реформування оплати праці в контексті євроінтеграції - погляд профспілок" виступила керівник Департаменту захисту соціально-економічних прав апарату ФПУ Людмила Остапенко.

 

IMG 2915

 

Після обговорення, учасники Слухань прийняли рішення схвалити з доповненнями, пропозиціями та змінами Резолюцію, у якій зокрема говориться, що Україна та її народ вибороли своє право на гідне життя, на європейське майбутнє та втілення в життя європейських цінностей і стандартів. Проте в країні так і не відбулося очікуваних позитивних змін: військовий конфлікт на сході країни, рецесія економіки, відсутність ефективних реформ, девальвація національної валюти, стрімке зростання цін на товари і послуги та відповідне багатократне підвищення комунальних тарифів в умовах зростання заборгованості з виплати заробітної плати, знецінення розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій і надалі поглиблюють зубожіння населення.

 

IMG 2931

 

В свою чергу, від своєчасності та повноти виплати заробітної плати, сплати єдиного внеску на соціальне страхування залежать розміри пенсій, страхових виплат у разі безробіття та хвороби, інвалідності, нещасного випадку на виробництві.

 

IMG 2924

 

Підтримуючи сформульовану МОП Концепцію гідної праці, де гідна праця посідає основне місце в соціальному, економічному і екологічному розвитку, учасники Громадських слухань закликали докласти максимум зусиль до впровадження в Україні принципів гідної праці в повному обсязі.

 

IMG 2949

 

 

IMG 2935

 

Прес-центр ФПУ