ГЕН

 

Досить складно і неоднозначно проходить процес зближення позицій урядової сторони, роботодавців і профспілок на шляху до підписання нової Генеральної угоди. Цей факт засвідчила і тристороння зустріч основних гравців соціального діалогу, що відбулась 10 лютого. Є ще чималі розбіжності в оцінках майбутнього документа. Але прогрес очевидний: є серйозні, обнадійливі компроміси. Образно кажучи, намітився весняний льодохід. Хоча, ясна річ, за зиму річка соцдіалогу покрилася значними крижаними тросами. Розтопити і зламати їх буде не так-то просто. Але головне - бажання і прагнення до цього продемонстрували всі сторони переговорного процесу.

 

ГЕН1

 

Отже, на виконання рішення СПО об’єднань профспілок від 4 лютого ц.р. «Про укладення Генеральної угоди на новий строк», 10 лютого відбулось засідання Спільної робочої комісії повноважних представників Сторін, яке мало на меті легалізувати компроміси, актуалізувати строки виконання зобов’язань, домовленостей тощо. Делегації Сторін очолювали заступник Міністра соціальної політики України Віктор Іванкевич, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко, заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк.

 

ГЕН2

 

Проте представники Сторін під час спільного засідання не дійшли згоди щодо строку на який буде укладена Генеральна угода (Сторона ОВВ запропонувала на 2016-2017 роки; Сторона роботодавців – на 2017 рік; Сторона профспілок – на 2016 рік).

Зазначене не дозволило в повній мірі домовитись в питанні актуалізації термінів та схвалити всі вироблені під час консультацій компроміси.

 

ГЕН3

 

В той же час, в питанні оплати праці працівників бюджетної сфери було схвалено не тільки пропозиції сторони ОВВ щодо недопущення збільшення розриву між розмірами посадового окладу (тарифною ставкою) працівника І тарифного розряду ЄТС та мінімальною зарплатою, але й пропозицію Профспілкової сторони стосовно забезпечення поступового наближення середньорічного посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС до середньорічної мінімальної заробітної плати.

 

ГЕН4

 

За підсумками засідання сторони попередньо домовились провести наступне засідання Спільної робочої комісії 17 лютого ц.р. При цьому попередньо провести консультації керівників Сторін соціального діалогу під час засідання Президії НТСЕР, яке заплановане на 15 лютого.

 

ГЕН6

 

Прес-центр ФПУ